Hongkong odpustí karanténu bankovním šéfům. Generali převezme pojišťovnu Cattolica

Hongkong se bojí, že kvůli pandemii přijde o pozici světového finančnického centra. Vysokým bankéřům, kteří jsou naočkováni proti koronaviru, proto při vstupu do země odpustí povinnou karanténu.

Hongkong se bojí, že kvůli pandemii přijde o pozici světového finančnického centra. Vysokým bankéřům, kteří jsou naočkováni proti koronaviru, proto při vstupu do země odpustí povinnou karanténu. Zdroj: e15.cz

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson hlásí potíže s dodávkami vakcín do zemí EU.
Největší italská pojišťovna Generali kupuje za 1,17 miliardy eur menšího domácího konkurenta – firmu Cattolica.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Hongkonžané nechtějí přijít o finančníky

Hongkong nabízí předním bankéřům výjimku z vládních opatření proti šíření koronaviru, napsala v pondělí BBC. Vysocí bankovní manažeři, kteří jsou plně naočkováni proti nemoci COVID-19, nemusejí po příjezdu do země podstoupit povinnou třítýdenní karanténu jako všichni ostatní. Hongkong zápasí podobně jako většina asijských států s pomalou očkovací strategií. Alespoň jednu dávku vakcíny zde obdrželo pouze 18 procent z více než 7,5 milionu obyvatel. Tamní vláda se proto obává, že by to mohlo ohrozit postavení Hongkongu coby globálního finančnického centra. Hongkonžané mají v současnosti jedny z nejpřísnějších protipandemických pravidel na světě, za jejich porušení hrozí až šestiměsíční vězení a vysoká pokuta.  

Další vakcínový výpadek v EU

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson dočasně omezila své dodávky vakcín proti koronaviru do států Evropské unie. Výpadek by však podle Evropské komise neměl trvat dlouho a Brusel očekává brzký návrat k pravidelnému množství dodávek. Plán, podle kterého má být do konce léta naočkováno 70 procent dospělých občanů sedmadvacítky, by neměl být narušen. Očkovací preparát od Johnson & Johnson je zatím posledním, který schválily k použití orgány EU. Firma měla do konce června dodat členským zemím 55 milionů dávek. EU se kvůli nedodanému množství vakcín momentálně soudí s jinou společností – britsko-švédskou firmou AstraZeneca.

Z trhů a burz 

Evropské burzy oslabily, nedařilo se Deutsche Bank 

Akciové trhy v západní Evropě vstoupily do aktuálního týdne poklesem. Panevropský index STOXX Europe 600 oslabil o 0,49 procenta. Německý DAX se propadl o 0,64 procenta a francouzský CAC 40 odepsal 0,57 procenta. Výrazně zlevnily například akcie Deutsche Bank, které se snížily o 1,26 procenta na 12,19 eura. Investory mohla zneklidnit také německá inflace. Ta v květnu vystoupila na 2,5 procenta, a překonala tak očekávání analytiků. Ve Spojených státech a Velké Británii se kvůli státnímu svátku včera neobchodovalo. 

Generali kupuje konkurenci

Největší italská pojišťovna Generali se chystá převzít menšího domácího konkurenta – společnost Cattolica. Pojišťovna by měla nabídku na odkoupení firmy předložit již během úterý a hodlá za ni zaplatit 1,17 miliardy eur, téměř třicet miliard korun. Generali, která působí v padesáti zemích včetně České republiky, už nyní vlastní v Cattolice přibližně čtvrtinu akcií. Po nakoupení těch zbývajících by se měla stát jedničkou na italském trhu v prodeji neživotního pojištění.     

Tweet dne

Stane se dnes

  • Francie ode dneška zakázala turistické přelety nad vrcholem nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Úřady tak vyhověly stížnosti tamních starostů. Zákaz bude platit do 15. října.
  • Proběhne videokonference ministrů obrany a zahraničí NATO. Proberou například aktuální vývoj situace v Bělorusku a na Ukrajině. 
  • Koná se zasedání ministrů energetiky skupiny OPEC+, která sdružuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence. Projednají těžbu na červenec a srpen a návrhy na případné zmírnění těžebních limitů.
  • Moskevský soud by se měl zabývat případem americké společnosti Google, která podle ruských úřadů neodstranila příspěvky vyzývající mladistvé k účasti na nepovolených demonstracích.
  • Australský ministr financí Mathias Cormann nastoupí do úřadu nového generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Ve funkci nahradí mexického ekonoma Ángela Gurríu, který ji zastával od roku 2006. 
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad květnového vývoje inflace v zemích platících eurem. Brusel bude také informovat o míře nezaměstnanosti ve státech Evropské unie za duben.
  • Itálie vydá konečnou zprávu o vývoji svého hrubého domácího produktu za první čtvrtletí.
  • Slovenská centrální banka zhodnotí stabilitu finančního sektoru v zemi.