Hongkong se snaží rozhýbat ekonomiku, rozdal svým občanům miliony poukazů na nákupy zdarma

Vláda v Hongkongu rozdala obyvatelům poukazy na nákupy.

Vláda v Hongkongu rozdala obyvatelům poukazy na nákupy. Zdroj: Reuters

Město Hongkong rozdává svým obyvatelům vouchery na nákupy zdarma. Chce tak podpořit své maloobchodní tržby a celou ekonomiku po koronakrizi.
Carrie Lamová, správkyně Hongkongu
3
Fotogalerie

Netradiční způsob, jak nakopnout ekonomiku po koronavirové krizi a přimět občany více utrácet, vymyslela vláda v Hongkongu. Každý dospělý obyvatel města obdrží zdarma poukaz v hodnotě pěti tisíc hongkongských dolarů, což odpovídá přibližně 14 tisícům korun. Ten může uplatnit při nákupu libovolného zboží na území města. Hongkongské úřady odhadují, že zvýšený růst maloobchodních prodejů posílí hrubý domácí produkt regionu nejméně o 0,7 procenta. 

Hongkong začal rozdávat své nákupní vouchery na začátku srpna. Podle posledních údajů o ně projevilo zájem asi 6,1 milionu lidí z bezmála osmimilionové populace. Město je zaplatí z podpůrného balíčku v celkové výši 56 miliard hongkongských dolarů (155,5 miliardy korun), který je určený na oživení hongkongského hospodářství po pandemii.

„Cílem této iniciativy je prosperita naší ekonomiky a pracovního trhu,“ řekl hongkongský ministr financí Paul Chan. Poukazy jsou rozdělovány občanům výhradně přes digitální peněženky Alipay Hongkong, Octopus, Tap & Go a WeChat Pay Hongkong. Prozatím se zdá, že strategie funguje. Už v prvním týdnu po zahájení distribuce kuponů lidé masově zaplnili tamní obchodní centra a restaurace.             

„Myslím, že tenhle plán určitě pomůže navýšit utrácení v Hongkongu,“ svěřuje se pětadvacetiletá obyvatelka Hongkongu Cindy Chenová, která svůj poukaz využila k pořízení nového iPhonu mini. 

Podle průzkumu, který ve čtvrtek provedl server Business Insider, Hongkonžané nejčastěji za vouchery nakupovali právě elektroniku. Někteří je však využili třeba i k zakoupení nového nábytku, oblečení nebo kvalitnějších potravin.   

Hongkong v letošním roce počítá s růstem svého hrubého domácího produktu o 4,3 procenta, což je výrazné zlepšení oproti loňskému roku, kdy se výkon tamní ekonomiky o 6,1 procenta propadl. Této zvláštní administrativní oblasti Číny se rovněž dlouhodobě daří držet koronavirovou pandemii pod kontrolou. Už od května nemá prakticky žádné nové případy nemoci covid-19. Pozitivní test zde v průměru má pod deset osob denně. 

Daleko více světové pozornosti město v poslední době poutá porušováním lidských práv a zpřísňováním tamního autoritářského režimu. Například na konci června hongkongská policie uzavřela největší prodemokratické noviny v metropoli – deník Apple Daily. Jeho zakladatel, mediální magnát a kritik Pekingu Jimmy Lai, byl za účast na protivládních demonstracích odsouzen ke čtrnácti měsícům vězení. Velká Británie, která region spravovala do roku 1997, nabídla milionům Hongkonžanů azyl.