Indie zakázala na šedesát čínských aplikací včetně TikToku

Indie zakázala šest desítek čínských aplikací včetně populárního TikToku.

Indie zakázala šest desítek čínských aplikací včetně populárního TikToku. Zdroj: Reuters

Indie zakázala šest desítek čínských aplikací včetně populárního TikToku.
Indie zakázala šest desítek čínských aplikací včetně populárního TikToku.
Indie zakázala šest desítek čínských aplikací včetně populárního TikToku.
4
Fotogalerie

Odveta za smrtelný útok čínských vojáků na společné himalájské hranici. Tak Indie podle deníku New York Times vysvětlila, proč zakázala šest desítek aplikací včetně TikToku. Vojenský střet indických a čínských vojáků z počátku června je považován za nejvyostřenější konflikt obou zemí za posledních deset let.

Dvě nejlidnatější země světa spolu vedou už několikaletý spor o hraniční území v Himalájích dlouhé 3500 kilometrů. Teď se ale gradující konflikt přesouvá z hor do digitální oblasti. K aplikacím, které Indie zakázala, patří zmíněný TikTok, ale také WeChat, UC Browser, Shareit nebo Baidu Map. Nové Dillí to zdůvodňuje snahou zajistit vyšší bezpečnosti svých občanů a zároveň zabránit úniku citlivých informací a ilegálnímu přenosu uživatelských dat.

Čínské aplikace „neoprávněně kradly a tajně přenášely uživatelská data na servery umístěné mimo zemi“, sdělilo indické ministerstvo pro elektroniku a informační technologie. Národní počítačový tým pro mimořádné události také obdržel mnoho „oznámení občanů týkajících se bezpečnosti dat a narušení soukromí, která ovlivňují jejich každodenní veřejný i soukromý život“.

Čínské velvyslanectví v Novém Dillí v reakci vyzvalo Indii, aby zrušila své diskriminační praktiky a zachovala ekonomickou a obchodní spolupráci. Indie podle Číny musí zacházet se všemi investicemi a poskytovateli služeb stejně a rovnoprávně a vytvářet otevřené, spravedlivé a náležité podnikatelské prostředí.

Jayanth Kolla, analytik ve výzkumné firmě Convergence Catalyst, řekl serveru TechCrunch, že indický krok byl překvapivý a bude mít obrovský dopad na čínské firmy. Mnohé z nich totiž považují Indii za svůj největší trh. Zákaz aplikací také postihne mnohé Indy, kteří pro dotčené čínské firmy přímo nebo nepřímo pracují.

„Indické obavy jsou zcela oprávněné,“ sdělil Christopher Ahlberg, generální ředitel Recorded Future, kybernetické společnosti z Massachusetts, která analyzuje a shromažďuje informace o hrozbách. „Neočekávám, že vláda všechny tyto aplikace opravdu provozuje, ale může se společnostmi uzavřít dohodu o spolupráci, které by podle čínského práva velmi snadno docílila.“

Důvodem k zákazu čínských aplikací měl být čínsko-indický konflikt z poloviny června, při kterém v hornaté oblasti Ladákhu zemřelo dvacet indických vojáků. Podle Indie měly však ztráty na životech obě strany. Peking nicméně úmrtí na své straně oficiálně nepotvrdil. Byl to první smrtelný střet mezi těmito asijskými jadernými mocnostmi za posledních 45 let.