Italský průmysl výrazně zrychlil, k návratu na předkrizovou úroveň má ale stále daleko

Výroba v závodu italské automobilky Fiat

Výroba v závodu italské automobilky Fiat Zdroj: Reuters

Italský průmysl roste dvakrát rychleji, než ekonomové odhadovali v květnu, kdy se začala uvolňovat koronavirová opatření. Třetí největší ekonomika eurozóny zaznamenala oproti minulému měsíci růst průmyslové výroby o 42 procent, očekávalo se přitom posílení o 24 procent. V meziročním srovnání ale červnový výsledek znamená pětinový propad.

V meziměsíčním srovnání výrazně roste i průmyslová výroba v dalších zemích eurozóny, například ve Francii či Španělsku. Tato čísla ale reálný stav poněkud zkreslují. Řada firem i celých odvětví zatím stále může obnovit své fungování naplno. Nezaměstnanost, která je již nyní na vzestupu, by mohla dále dramaticky stoupnout v okamžiku, kdy skončí vládní podpůrné programy.

Jak v pátečním reportu investiční společnosti Jefferies International připomněl ekonom Marchel Alexandrovich, měl by právě stav trhu práce hrát v hodnocení aktuálního stavu ekonomik eurozóny klíčovou roli. „S ohledem na nebývalý rozsah dopadů koronakrize a obrovské množství ohrožených pracovních míst nelze předpokládat, že by měl vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých zemích stejný charakter nebo že se brzy míra nezaměstnanosti vrátí na hodnoty z roku 2019,“ citovala jej agentura Bloomberg.

Mnoho analytiků také nespoléhá pouze na oficiální data, zveřejňovaná navíc s určitým zpožděním. Do jejich pozornosti se dostávají další indikátory jako intenzita provozu na silnicích či objem výroby elektřiny. V Německu se například zaměřili na údaje ze systému mýtného pro nákladní silniční dopravu. Nájezd nákladních vozů využívajících síť zpoplatněných silnic stoupl v červnu o 4,7 procenta, když v květnu posílil o šest procent. V březnu a dubnu tento ukazatel výrazně propadl. 

Také analýza banky Citigroup sledujících produkci průmyslových emisí ukazují, že tempo uzdravování ekonomiky bude pomalejší. Úroveň emisí ve Francii a Německu ukazuje, že průmyslová výroba by v červnu meziročně slabší až o 15 procent. Podobné údaje z Itálie hovoří o třicetiprocentním meziročním propadu.