Japonci mají létající automobil. K mání bude za tři roky

Japonské létající auto poprvé vzlétlo s pilotem na palubě.

Japonské létající auto poprvé vzlétlo s pilotem na palubě. Zdroj: Bloomberg

Slovenský AeroMobil
Slovenský AeroMobil
AeroMobil z Bratislavy vyrábí létající auta třicet let.
Vírník Gyrodrive z Přerova
Létající automobil PAL-V
17
Fotogalerie

Sky Drive se stala první japonskou společností, která otestovala létající automobil s člověkem na palubě. Pochlubila se tím v tiskové zprávě.  Zveřejnila i video, ve kterém se stroj vznesl do dvoumetrové výšky a kroužil ve vzduchu téměř tři minuty. Japonsko se tím zařadilo po bok hrstky zemí, jimž se to podařilo.

Létající automobil SD-03 je nejmenší ze všech dosud představených obdobných dopravních prostředků na světě, nepočítáme-li bezpilotní stroje. Unese pouze jednoho člověka. Je čtyři metry dlouhý, dva metry vysoký a čtyři metry široký. Na zemi tak zabere přibližně stejnou plochu jako dvě vedle sebe zaparkovaná osobní auta. Z bezpečnostních důvodů je poháněn osmi elektromotory. „Chceme vytvořit společnost, kde budou létající vozy dostupnými a praktickými dopravními prostředky,“ řekl Tomohiro Fukuzawa, výkonný ředitel Sky Drive. 

Zkušební let se konal 25. srpna ve městě Tojota v sídle automobilky, která projekty Sky Drive podporuje. Stroj řídil člověk, ale stabilitu a bezpečnost vozu systému udržoval počítačový systém. Na jeho chod navíc dohlížel tým techniků ze země. 

Firma podle Fukuzawy doufá, že se její vynálezy stanou „součástí normálního života“ a budou „atraktivní pro všechny potenciální zákazníky“. První modely určené pro soukromé uživatele mají být k dispozici již v roce 2023. Jejich cenu společnost neuvedla. „Ve spolupráci s našimi partnery chceme vytvořit trhy po celém světě,“ tvrdí ředitel Sky Drive. 

Fukuzawa připustil, že vývojáře čeká spousta práce. Firma musí v následujících letech zapracovat především na bezpečnosti svých technologií. SD-03 se také prozatím udrží ve vzduchu jen asi deset minut. Inženýři Sky Drive proto doufají, že se jim časový limit podaří před uvedením do prodeje ztrojnásobit. Koncem roku se mají uskutečnit další testy, tentokrát za jiných podmínek a mimo areál společnosti Toyota. 

Sky Drive nejsou ani zdaleka jedinou organizací, která se pokouší se svými futuristickými projekty dobýt oblohu. V současné době jich existují už desítky. Většina z nich pochází z USA. Své zástupce však mají i Češi a Slováci. Americký stát New Hampshire se v červenci stal první zemí, která oficiálně povolila pohyb létajících automobilů po veřejných komunikacích. Zákonodárci totiž předpokládají, že do dvou let se vlastnictví těchto vozů stane všední záležitostí. 

„Zákon v New Hampshire je vzorem pro budoucí fungování létajících automobilů,“ prohlásil Sam Bousfield, ředitel společnosti Samson Sky, která rovněž vyvíjí vznášející se vozidla. Přehled nejzajímavějších výtvorů z posledních let, které kombinují automobil s letadlem, ukazuje tabulka.

Létající taxíky z USA i Přerova

Uber Elevate – americká firma Uber Technologies chce do tří let provozovat levitující taxíky s doletem až 95 kilometrů. Uber začne zkoušky nových technologií koncem letošního roku v Dallasu, Los Angeles a Dubaji. 

Airbus Vahana – výrobce dopravních letadel Airbus otestoval počátkem roku 2018 prototyp jednomístného létajícího taxíku. Na rozdíl od konkurence se zaměřuje na vývoj bezpilotních strojů, čímž chce ušetřit na mzdách lidské posádky.

Porsche a Boeing – koho už omrzelo řídit Porsche na silnici, může vyzkoušet létající model. Německá automobilka spojila síly s americkým gigantem Boeing a chystá se zaměřit na bohatší zákazníky. Letouny mají být dražší a luxusnější než všechny ostatní. Firma s výrobou nespěchá, na trhu mají být až kolem roku 2025.

Terrafugia Transition – Čínský start-up představil v roce 2018 prototyp hybridního vozu, jenž bude létat i jezdit po silnici. Stroj má vysouvací kola i křídla a měl se začít prodávat za 280 tisíc dolarů. Využívá hybridního pohonu, tedy kombinace elektromotoru a spalovacího motoru současně. 

AeroMobil – třicet let pracuje na vývoji létajících vozů bratislavská společnost AeroMobil Štefana Kleina a Juraje Vaculíka. Automobil, který se za tři minuty dokáže změnit v letadlo, se měl původně prodávat už letos. Zatím se tak nestalo. 

Gyrodrive – vírník Gyrodrive představila v roce 2017 přerovská firma AGN Systems. Na zemi dosahuje nejvyšší rychlosti čtyřiceti kilometrů za hodinu, ve vzduchu 180 kilometrů za hodinu. Využívá rovněž elektrický a benzínový pohon. Stojí kolem sto tisíc eur.