Joe Biden oznámil jména prvních členů své vlády. Francie začne uvolňovat restrikce

Vítěz amerických voleb Joe Biden

Vítěz amerických voleb Joe Biden Zdroj: E15.cz

Německé ekonomice se daří nad očekávání. Ve třetím čtvrtletí vzrostla o 8,5 procenta.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Bidenovo vítězství potvrzeno 

Pochybnosti o tom, zda je demokrat Joe Biden skutečně vítězem amerických voleb, které ve velkém šíří současný prezident USA Donald Trump, se definitivně rozplývají. Guvernér Pensylvánie Tom Wolf potvrdil, že Biden v tomto klíčovém státě zvítězil se ziskem 3,46 milionu hlasů, zatímco Trump jich obdržel pouze 3,38 milionu. Výsledky voleb schválil také nejvyšší soud dalšího těsného státu Nevada. I zde vyhrál kandidát Demokratické strany. Biden v úterý oznámil první jména členů svého budoucího kabinetu. Antony Blinken se podle očekávání stane ministrem zahraničí. Naopak Janet Yellenová dosud nebyla potvrzena v úloze ministryně financí.          

Odlišný přístup evropských lídrů

Francie začne od soboty 28. listopadu postupně uvolňovat restriktivní opatření proti šíření nemoci COVID-19. Včera večer to oznámil prezident Emmanuel Macron. Francouzské úřady o víkendu umožní otevření malých obchodů. Většina omezení má skončit 15. prosince. Restaurace však zůstanou uzavřené nejméně do 20. ledna, tedy i přes vánoční svátky. Zatímco Francouzi rozvolňují, německá kancléřka Angela Merkelová navrhla, aby se restrikce v její zemi zpřísnily. Dnes odpoledne o tom bude debatovat s premiéry německých spolkových zemí.     

Z trhů a burz 

Americké akcie trhaly rekordy

Zprávy, že prezident USA Trump pověřil svůj tým, aby zahájil proces předání moci Bidenovi a pokroky ve vývoji vakcín proti koronaviru v úterý nalily silnou dávku optimismu do žil amerických investorů. Index Dow Jones se zvýšil o 1,54 procenta a poprvé v historii prolomil hranici 30 tisíc bodů. Zpevnil také širší ukazatel S&P 500, a sice o 1,62 procenta. Nasdaq Composite se zvýšil o 1,31 procenta. Opět výrazně rostly například akcie Tesly. Výrobce elektromobilů si připsal skoro šest a půl procenta. Tržní hodnota firmy Elona Muska tak poprvé překonala hranici půl bilionu dolarů, čili skoro jedenáct bilionů korun.   

Němci hospodaří nad očekávání

Německá ekonomika v letošním třetím kvartále vzrostla oproti předchozím třem měsícům o 8,5 procenta. V úterý to potvrdila konečná zpráva německého statistického úřadu. Výsledek je výrazně lepší, než se očekávalo. Předběžná zpráva z konce října počítala s růstem hrubého domácího produktu o 8,2 procenta. Německý akciový index DAX, který zvyšuje počet svých členů ze třiceti na čtyřicet a zpřísňuje kritéria pro vstup na burzu, na to včera zareagoval posílením o 1,26 procenta. Podnikatelská nálada v zemi se nicméně podle hospodářského institutu Ifo v listopadu zhoršila.   

Tweet dne

„Zvolený prezident dělá dobře, když se chce hned první den vrátit k Pařížské dohodě. A dělá dobře, když si uvědomuje, že samotná Pařížská dohoda nestačí. Všechny národy musí společně zvýšit své ambice, nebo všichni společně selžeme. A selhání není možné.“ 

Bývalý demokratický kandidát na prezidenta USA John Kerry bude mít v Bidenově administrativě na starosti boj s klimatickými změnami. Zkušený politik pochválil budoucího lídra Spojených států za jeho plán znovu se připojit k Pařížské dohodě - mezinárodní úmluvě z roku 2015, v níž se světové země zavázaly omezit emise skleníkových plynů. USA za vlády Trumpa od dohody odstoupily k červnu 2017.   

Stane se dnes

  • Na plenárním zasedání Evropského parlamentu se dnes bude řešit patová situace ohledně zablokovaného sedmiletého rozpočtu EU. 
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navštíví Bělorusko. Média spekulují, že má za úkol domluvit schůzku mezi prezidenty obou zemí - Vladimirem Putinem a Alexandrem Lukašenkem
  • Washington vydá zpřesněnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států za třetí čtvrtletí. Očekává se rekordní nárůst o 33,1 procenta.