Manažeři jsou zbyteční, soudí zaměstnanci v USA. Vstupují proto do „hnutí proti práci“

Senátor Bernie Sanders se přidal k prosincové stávce pracovníků potravinářské značky Kellog. Firma později oznámila, že nahradí 1400 stávkujících novými zaměstnanci.

Senátor Bernie Sanders se přidal k prosincové stávce pracovníků potravinářské značky Kellog. Firma později oznámila, že nahradí 1400 stávkujících novými zaměstnanci. Zdroj: ČTK

„Žádné manažery nepotřebujeme,“ shodli se Američané v odpovědích prosincového průzkumu personální společnosti GoodHire mezi třemi tisíci amerických zaměstnanců v deseti největších pracovních odvětvích. Až 83 procent respondentů uvedlo, že by svou práci zvládlo lépe bez jakéhokoli manažera. Výsledky průzkumu jsou podle odborníků v souladu s celkovou náladou americké společnosti, která dál prochází takzvanou Velkou rezignací, jíž se nově přezdívá i Velké přehodnocení alias Great Rethink.

Pocit zbytečnosti práce manažerů prožívají zvláště zaměstnanci oboru financí a pojišťovnictví, kde to potvrdilo 89 procent respondentů. Srovnatelný podíl dotázaných dokonce uvedl, že by zvládl dělat práci za nadřízeného manažera.

„Zhruba 89 procent pracovníků v pohostinství a 87 procent pracovníků v oblasti vědy a techniky se domnívá, že jsou více než kvalifikovaní pro práci svého manažera než stávající nadřízení,“ informuje zpráva.

Respondenti uvedli, že je nejvíce dráždí manažeři, kteří chtějí řídit každý jejich krok, a také ti, kteří očekávají, že budou pracovat mimo pracovní dobu. „Lidé často vidí, že úkolem manažera je mikromanagement, tedy dohlížení na každý krok podřízených. Nemyslím si ale, že je to nejproduktivnější způsob řízení. Zaměstnanci odvádějí nejlepší práci, když nejsou mikromanažováni, a v mnoha případech nepotřebují jakýkoli dohled,“ vyjádřil se k průzkumu šéf GoodHire Mike Grossman.

Odmítavý postoj vůči managementu a častější dobrovolné výpovědi Američanů vysvětluje Grossman hlavně nedostatkem kompetentních manažerů způsobilých pro práci s lidmi. Podle několik let staré studie poradenské společnosti WestMonroe neabsolvuje více než třetina manažerů jakékoli školení zaměřené na dovednosti spojené s řízením lidských zdrojů. Navíc 43 procent všech manažerů v prvním roce zaměstnání neabsolvuje žádné školení.

Řada odborníků dává pesimistické nálady americké veřejnosti do souvislosti s takzvanou Velkou rezignací, během které svou práci dobrovolně opustily miliony Američanů, a nově s rozmachem „hnutí proti práci“(anglicky r/antiwork – pozn. red.).

Hnutí, jehož virtuální základna se nachází na jednom z kanálů sociální sítě Reddit, čítá přes 1,7 milionu odběratelů. „Týdně zaznamenáme mezi dvaceti až šedesáti tisíci nových členů. Každý den dostáváme stovky příspěvků a tisíce komentářů,“ řekl BBC jeden ze správců subredditu Doreen Ford.

Návštěvníci nejčastěji popisují své negativní zkušenosti v pracovním prostředí, nespokojenost s pracovními podmínkami nebo jednáním odborů. „Naším cílem je zahájit debatu, zproblematizovat práci, jak ji známe dnes,“ stojí v popisu skupiny. 

Mezi nejoblíbenější příspěvky subredditu patří fotografie žádostí o ukončení pracovního poměru, které se staly tak populární, že správci subredditu omezili tyto příspěvky pouze na neděle.

Komunita antiworku ovšem není zdaleka pasivní. Subreddit také posloužil jako platforma pro organizaci spotřebitelského bojkotu Černého pátku. Antiwork stál i za organizací hromadného zasílání falešných žádostí o zaměstnání u potravinářské společnosti Kellogg Company poté, co firma loni oznámila propuštění 1400 stávkujících pracovníků.