Mayová a Juncker našli společnou řeč. Rozhovory o brexitu se nejspíše posunou

Jednání o brexitu

Jednání o brexitu Zdroj: Reuters

Jednání o brexitu
Jednání o brexitu
3
Fotogalerie

yjednavači Británie a Evropské unie se dnes shodli na tom, jak bude rámcově vypadat smlouva o britském odchodu z unie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po ranním jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovu oznámil, že v rozhovorech nastal dostatečný posun, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po brexitu. Zda druhá fáze jednání skutečně začne, musí rozhodnout prezidenti a premiéři 27 zemí EU na summitu příští týden. Irský premiér i předsedkyně severoirské strany DUP již vyjádřili s dohodou o řešení otázky irské hranice spokojenost. Na průlom v rokování zareagovala britská libra, která na devizových trzích prudce zpevnila, později však o většinu zisků přišla.

Výsledek první fáze brexitového vyjednávání označil Juncker před novináři za kompromis a závěr dlouhé a intenzivní diskuse. Mayová posun uvítala s tím, že Londýn má zájem o hluboké a speciální partnerství, které přinese jistotu občanům i firmám v Británii i v unii.

Zahájení druhé fáze jednání o brexitu, která se soustředí na budoucí vztahy Británie s evropskou sedmadvacítkou, musí schválit příští týden vrcholní představitelé zemí EU. "Jsem si jist, že náš pohled budou sdílet," prohlásil Juncker. Tématem druhé fáze by mělo být i asi dvouleté přechodné období a nové smlouvy upravující obchodní a další spolupráci.

Podle návrhu předsedy Evropské rady Donalda Tuska by měly ostatní země EU při jednání o přechodném období trvat na tom, že Británie bude respektovat veškerá unijní pravidla, ovšem bez možnosti podílet se na rozhodování o nich. Nadcházející jednání budou podle něj tou těžší částí brexitových rozhovorů.

Na uzavření první fáze se chtěli původně Juncker a Mayová domluvit už v pondělí. Kvůli odporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu v Londýně, ale jednání tehdy ztroskotala. DUP se nelíbil kompromis v otázce režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou. V noci na dnešek se ale Mayové s předsedkyní DUP Arlene Fosterovou podařilo dohodnout.

"Ukázalo se, že nebude existovat žádná červená čára v Irském moři (oddělujícím Severní Irsko od zbytku Británie). Jasně bylo potvrzeno, že celé Spojené království opouští Evropskou unii, že opouští jednotný trh a celní unii," uvedla dnes Fosterová, která vyjádřila spokojenost nad dosaženým kompromisem, i když podle ní zůstávají nevyjasněné otázky.

Spokojenost vyjádřilo dnes také Irsko. Premiér Leo Varadkar řekl, že Dublin dosáhl v první fázi rozhovorů o brexitu všeho, čeho chtěl. Irsko usilovalo především o zachování volného režimu na hranici se Severním Irskem. Ve druhé fázi rozhovorů Dublin podle Varadkara zůstane "plně zapojený a ostražitý". "Irsko podporuje posun jednání o brexitu do druhé fáze, když jsme nyní zajistili záruky pro všechny na irském ostrově," uvedl dnes také irský ministr zahraničí Simon Coveney.

Kromě otázky irské hranice se Mayové a zástupcům EU podařilo dosáhnout dohody i o řešení dvou dalších základních témat první etapy brexitových rozhovorů: finančního vyrovnání a práv občanů EU v Británii a Britů v unii po brexitu. "Zajištěna budou práva více než tří milionů občanů EU žijících v Británii a asi milionu britských občanů v EU," upozornila Mayová. Co se týče finančního vyrovnání, nezmiňuje text zprávy hlavních vyjednavačů Davida Davise (Británie) a Michela Barniera (EU27) žádnou částku; v médiích se objevuje 40 až 60 miliard eur (bilion až asi 1,5 bilionu korun).

Podpis samotné dohody o britském odchodu podle článku 50 unijní smlouvy očekává Barnier nejpozději v říjnu 2018. Dokument vznikne na základě dnes domluvených principů řešení sporných otázek.

Britští politici, kteří před loňským červnovým referendem podporovali odchod své země z EU, se na hodnocení vývoje neshodují. Ministři Boris Johnson a Michael Gove premiérku Mayovou podpořili. Bývalý předseda UKIP Nigel Farage ale řekl, že Británii čeká druhá fáze "ponížení". Sponzor kampaně za brexit Arron Banks dokonce Mayovou označil za zrádkyni.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes uvedl, že v rozhovorech o odchodu Británie z EU začíná postupně vítězit zdravý rozum.

Britská libra dnes po zprávách z Bruselu na devizových trzích prudce zpevnila. Nejprve se dostala až na 1,15 eura a přidávala kolem 1,5 procenta, později ovšem o většinu zisků přišla. Podobně k dolaru byla kolem 10:00 středoevropského času bez větších změn na 1,3473 dolaru.