NATO se začalo stahovat z Afghánistánu, Amazon ztrojnásobil zisky

Jeff Bezos má za sebou úspěšné čtvrtletí, meziročně ztrojnásobil zisk Amazonu.

Jeff Bezos má za sebou úspěšné čtvrtletí, meziročně ztrojnásobil zisk Amazonu. Zdroj: Reuters

Evropský parlament znovu vyzval k zastavení projektu Nord Stream 2.
Vojáci NATO se začali stahovat z Afghánistánu, zemi opustí 20 letech.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Amazon ztrojnásobil zisky 

Americký technologický gigant má za sebou úspěšné čtvrtletí, jeho tržby meziročně vzrostly o 44 procent na 108 miliard dolarů a překonaly odhady analytiků. Zisk společnosti Jeffa Bezose se oproti stejnému období v minulém roce ztrojnásobil a dosáhnul částky 8,1 miliardy dolarů.  

Dobrou zprávou pro Amazon je rovněž zejména vývoj cloudového byznysu AWS, který představoval 54 miliard dolarů z celkových tržeb a oproti minulému roku zaznamenal nárůst o 32 procent. 

NATO odchází z Afghánistánu

Severoatlantická aliance dříve oznámila, že její vojáci začnou Afghánistán opouštět na začátku května. K prvním odchodům dochází už s předstihem nyní, uvedla agentura AFP. V Afghánistánu je v současné době v rámci operace Rozhodná podpora zhruba 10 tisíc vojáků aliance.

NATO se v Afghánistánu začalo angažovat po útocích 11. září na Světové obchodní centrum v New Yorku. Zemi tak vojenské jednotky opustí po 20 letech od začátku operace. Původní plán svrhnout vládu Talibanu se aliance podařilo uskutečnit, navazující kroky jako stabilizovat zemi a dostat pod kontrolu vlády celé území Afghánistánu se však již nepovedlo. 

Z trhů a burz

Výsledky technologických firem posílily akcie

Americké akcie dnes posílily díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států a firemním výsledkům. Index S&P 500 tak uzavřel na novém rekordním maximu. Dow Jonesův index si dnes připsal 0,71 procenta a uzavřel na 34.060,36 bodu. Index S&P 500 vzrostl o 0,68 procenta na 4211,47 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,22 procenta na 14.082,55 bodu.

Léky na covid už nelákají

Klesá hodnota akcií firem, které se zaměřily na vývoj léku proti onemocnění covid-19, hlásí agentura Bloomberg. Jak čas postupoval, ukázalo se, že vyvinout lék bude mnohem složitější časově náročné, než optimističtí investoři předpokládali. Akcie společností jako Tiziana Life Sciences Plc, Sorrento Therapeutics Inc. nebo Abivax SA proto postupně klesají.

Evropský parlament počtvrté za poslední dva roky schválil rezoluci (pro 589, proti 67 poslanců), která vyzývá k ukončení projektu Nord Stream 2. Finální rozhodnutí ale leží na německé vládě, která si po všech problémech i americkém nátlaku za novým plynovodem stojí. 

Stane se dnes

  • Eurostat uveřejní odhad vývoje hrubého domácího produktu (HDP) vývoj nezaměstnanosti Evropské unie a vývoj inflace v eurozóně za první čtvrtletí.
  • Slovenský Parlament projedná na schůzi programového prohlášení nové vlády Eduarda Hegera.
  • Exxon Mobil a Astra Zeneca zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.
  • Zahájení návratu kosmické lodi Crew Dragon od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Přistání je očekáváno v sobotu.