Německo se zaseklo na místě. Zdrží se tím i oživení českého hospodářství

Výroba automobilů

Výroba automobilů Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Montáž elektromobilu Volkswagen e-Golf v továrně v Drážďanech
Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu
5
Fotogalerie

Německá ekonomika se na jaře propadla do recese. Po poklesu o 0,4 procenta v závěrečném kvartálu roku 2022 následoval opět mírný sestup o 0,1 procenta v prvním kvartále letošního roku. Díky nárůstu spotřebitelských výdajů se situace v polovině roku 2023 stabilizovala, informoval Spolkový statistický úřad, to ale zároveň znamená stagnaci největší evropské ekonomiky. „Pokračující stagnace německé ekonomiky limituje i domácí růst,“ varuje Česká národní banka (ČNB).

Německo tvoří více než čtvrtinu obratu českého zahraničního obchodu. Přes 30 procent českého exportu míří k západním sousedům. Z okolních zemí má tak Německo na českou ekonomiku nejzásadnější vliv, shoduje se ČNB i ministerstvo průmyslu a obchodu. „Ekonomická stagnace Německa nebude mít na predikovaný vývoj našeho hospodářství významný vliv,“ oponuje hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Podobně situaci vidí i hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš. Ten by význam stagnace německého hospodářství na Česko nepřeceňoval. Pro obnovení růstu české ekonomiky je podle něj důležitější sledovat spíše úspěšnou stabilizaci spotřeby českých domácností. „A zadruhé tvrdá čísla z českého průmyslu nevypadají zatím zdaleka tak špatně jako ta německá,“ dodal.

Zároveň upozorňuje, že to platí především pro páteřní odvětví automotive, kde zatím letos česká produkce výrazně překonává tu německou. Přesto předpokládá, že se slabý výkon německé ekonomiky podepíše na pomalejší dynamice českých exportů. „To bude brzdit už tak velmi pomalé oživení české ekonomiky,“ uzavírá. 

Po letošní stagnaci má českou ekonomiku podle ČNB čekat růst. Podle jejích prognóz má v roce 2024 česká ekonomika růst tempem 2,3 procenta. ČNB však přiznává, že obě ekonomiky, tedy tuzemská i německá, v evropském srovnání zaostávají v postpandemickém oživení. 

„Ani nejbližší výhled růstu německé ekonomiky není příliš pozitivní,“ varuje ČNB. V pátek zveřejněný předstihový indikátor IFO sledující náladu podniků podle ní naznačuje další oslabení poptávky. „Pro Německo tedy čekáme jen pozvolné oživení ekonomické aktivity v příštím roce,“ dodává náměstek ředitele sekce měnové ČNB Jakub Matějů. 

Stejné problémy jako Česko

Strukturálně jsou si ekonomiky obou států velmi podobné díky nadprůměrnému podílu průmyslu. V roce 2020 tvořil průmysl 30 procent českého HDP dle studie Deloitte. V Německu jde o 23,8 procenta HDP dle letošní studie Ministerstva zahraničí České republiky. „Jak Česko, tak Německo jsou tak náchylné vůči podobným šokům, jakými byly v posledních letech například nedostatek polovodičů nebo transformace automobilového průmyslu směrem k elektromobilitě,“ dodává Matějů za ČNB. 

V prvním pololetí letošního roku se význam Německa pro zahraničí obchod meziročně zvýšil. Na celkovém obratu zahraničního obchodu se Německo v první polovině letošního roku podílelo 27,3 procenta. Meziročně jde o nárůst o 0,7 procentního bodu.

Export do Německa posílil meziročně o 0,3 procentního bodu na 32,9 procenta. Zajímavé je i zvýšení exportu elektrických akumulátorů. Z hodnoty 8,8 miliardy korun meziročně vzrostl vývoz tohoto typu zboží na 31,5 miliardy korun. Naopak import se meziročně mírně snížil.

Aktuální rozpoložení německé ekonomiky

HDP Německa zůstal ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům beze změny, v meziročním srovnání ekonomika podle sezonně, cenově a kalendářně očištěných údajů o 0,2 procenta klesla. Spolkový statistický úřad vydal také předběžnou zprávu o státních výdajích za první pololetí, podle které deficit činil 42,1 miliardy eur. V poměru k HDP to představuje 2,1 procenta.

Aktuálně je německá ekonomika podle Gapka ve velmi podobné situaci jako ta česká. Po mírné recesi nyní stagnuje a s postupem času by se měla pomalu zotavit, myslí si. Svůj názor opírá Gapko i o poslední makroekonomickou předpověď Evropské komise, podle které by měla německá ekonomika letos stoupnout pouze o 0,2 procenta, ale v roce příštím už o 1,4 procenta. „Ekonomická stagnace našeho hlavního obchodního partnera Německa nebyla neočekávaná,“ dodává.