Nizozemský premiér vyzval Maďary k odchodu z EU. Visa koupila švédský startup Tink

Nizozemský premiér Mark Rutte vyzval Maďarsko k odchodu z Evropské unie. Vadí mu porušování lidských práv sexuálních menšin.

Nizozemský premiér Mark Rutte vyzval Maďarsko k odchodu z Evropské unie. Vadí mu porušování lidských práv sexuálních menšin. Zdroj: e15.cz

V Bělorusku začal soud s manželem vůdkyně tamní opozice Svjatlany Cichanouské (na snímku).
Americká společnost Visa koupila švédský start-up Tink za 1,8 miliardy eur.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropští lídři se opřeli do Orbána

Včerejšímu summitu Evropské unie dominoval spor o práva sexuálních menšin v Maďarsku. Vláda premiéra Viktora Orbána nedávno zavedla kontroverzní zákon, který zakazuje jakékoliv zobrazování či propagaci homosexuality a změny pohlaví lidem mladším osmnácti let. Sedmnáct evropských lídrů v čele s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou podepsalo společný dopis, v němž se maďarské LGBT+ komunity zastali. 

Předseda nizozemské vlády Mark Rutte dokonce vyzval Orbána, aby Maďarsko vystoupilo z Evropské unie, pokud nechce dodržovat její hodnoty. Švédský premiér Stefan Löfven podle agentury Bloomberg řekl, že švédští daňoví poplatníci nebudou posílat peníze zemím, které nerespektují lidská práva. Šéf české vlády Andrej Babiš se ke kritice Orbána nepřipojil.   

Bělorusko soudí manžela Cichanouské

V Bělorusku ve čtvrtek začal soud s opozičními politiky a aktivisty. Je mezi nimi i Sjarhej Cichanouski, manžel opoziční kandidátky na prezidentku Svjatlany Cichanouské, která aktuálně pobývá v exilu. Cichanouskému hrozí až patnáct let za mřížemi. Soud se odehrává bez přítomnosti médií ve vazební věznici v Gomelu na jihovýchodě země. Stoupenci běloruské opozice pokládají Cichanouskou za skutečnou vítězku loňských prezidentských voleb, v nichž oficiálně opět vyhrál autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko, který zemi vládne nepřetržitě od roku 1994. 

Evropská unie včera zveřejnila seznam nových hospodářských sankcí, které uvalila na Bělorusko kvůli porušování lidských práv. Postihy zasáhnou klíčové ekonomické sektory, například tamní petrochemický průmysl. 

Z trhů a burz 

Burzy v Evropě i USA výrazně posílily

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek zpevnily. Trhy povzbudila především zpráva, že se prezident USA Joe Biden po mnoha týdnech jednání dohodl s Kongresem na obřích investicích do infrastruktury. Index S&P 500 vyrostl o 0,58 procenta a vystoupal tak na nové historické maximum. Svůj rekord vylepšil také Nasdaq Composite, který se zvýšil o 0,69 procenta. Dow Jones si připsal 0,95 procenta. V plusu včera skončily také burzy ze západní Evropy. Celoevropský STOXX Europe 600 si polepšil o 0,87 procenta. Britský FTSE 100 přidal 0,51 procenta. Německý DAX zakončil v zisku 0,86 procenta a francouzský CAC 40 posílil o 1,22 procenta.     

Visa přebírá Tink

Americký vydavatel platebních karet Visa se dohodl na převzetí švédské fintech společnosti Tink. Firmy o spojení jednaly několik měsíců. Visa nakonec za Tink zaplatí 1,8 miliardy eur, tedy skoro 46 miliard korun. Americký gigant si tak spravil chuť poté, co mu vláda USA letos v lednu zabránila v nákupu finanční platformy Plaid. Někteří experti nicméně varují, že antimonopolní orgány si možná posvítí i na tuto transakci. Tink byl založen v roce 2012 a dnes jeho služeb pravidelně využívá kolem 250 milionů zákazníků v Evropě a přes 3400 bank. Akcie Visy včera zpevnily o 0,68 procenta na 236,24 dolaru. 

Tweet dne

Stane se dnes

  • Ve Spojených státech bude dnes večer vynesen rozsudek nad bývalým policistou Derekem Chauvinem, který byl v dubnu uznán vinným z vraždy Afroameričana George Floyda. Floydova smrt spustila v USA vlnu masivních protestů proti rasismu a policejnímu násilí. Chauvinovi hrozí až třicetileté vězení.
  • V Evropě se budou řešit především následky ničivých bouří, které v noci na dnešek zasáhly několik zemí včetně Česka.