Jasné vítězství. Johnsonovi konzervativci ovládli britské volby, v Dolní sněmovně budou mít většinu

Boris Johnson během volební noci

Boris Johnson během volební noci Zdroj: ČTK

Budova BBC během voleb zářila, tipovala výsledek
Boris Johnson během volební noci
Boris Johnson
Hlasovací lístky se sčítají v centru pro britské všeobecné volby v Brightonu
Hlasovací lístky se sčítají v centru pro britské všeobecné volby v Brightonu
18
Fotogalerie

Konzervativci britského premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách získali absolutní většinu v 650členné Dolní sněmovně, kde budou mít 365 křesel. Je to nejlepší výsledek strany od roku 1987. Johnson ve vítězném projevu prohlásil, že odchodu země z Evropské unie k 31. lednu 2020 již nic nezabrání. Opoziční labouristé Jeremyho Corbyna naopak zaznamenali s 203 mandáty nejhorší skóre za několik desetiletí; přišli též o některé své tradiční bašty. Corbyn tak čelí tlaku, aby se funkce lídra vzdal, on sám naopak stranu chce vést až do zvolení nového vedení příští rok.

Na třetím místě skončila Skotská národní strana (SNP) se 48 křesly, která si o 13 poslaneckých míst polepšila. Podle její šéfky a skotské premiérky Nicoly Sturgeonové takový výsledek posílil mandát strany k vypsání nového referenda o nezávislosti Skotska.

Vláda této části Spojeného království, jež se v referendu před třemi roky vyslovila pro setrvání v EU a v plebiscitu roku 2014 stvrdila setrvání v monarchii, k tomu chce podle Sturgeonové příští týden podniknout první kroky. Plebiscit musí odsouhlasit Londýn, konzervativní vláda je ale proti. Johnson před svým londýnským sídlem vyzval k jednotě všech částí království - Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska.

Jedenáct mandátů připadlo prounijním Liberálním demokratům, kteří se před volbami prezentovali jako jediná síla, která dokáže zastavit brexit. Jejich šéfka Jo Swinsonová, která neobhájila své parlamentní křeslo, již rezignovala. Do parlamentu se dostala i menší uskupení včetně severoirských stran. Strana pro brexit euroskeptika Nigela Farage propadla, žádný mandát nemá.

Volební účast činila podle nových údajů 67,3 procenta, což je o zhruba 1,5 procenta méně než při předchozích předčasných volbách v roce 2017.

Johnsonův volební slib dokončit brexit se podle komentátorů premiérovi očividně vyplatil, neboť ovládl i obvody, které se obvykle hlásily k labouristům. Ti tak podle BBC mají za sebou katastrofickou noc a musí se smířit s nejhorším výsledkem od roku 1935. Výrazný úspěch své strany komentoval Johnson slovy, že výsledek dává jeho vládě mandát, aby završila brexit a příští měsíc zemi z evropského společenství vyvedla. Nový parlament, který v tom bude hrát klíčovou roli, se sejde už v úterý.

"EU opustíme 31. ledna, už neexistuje žádné 'pokud', žádné 'ale', žádné 'možná'," řekl Johnson. Mandát od voličů podle něj hovoří za vše.

Pokud Británie opustí EU podle plánu, nastane jedenáctiměsíční přechodné období, během nějž budou obě strany vyjednávat o podobě budoucích vztahů, mimo jiné o obchodní dohodě. Tyto rozhovory by mohly být podle analytiků ještě složitější než ty o podmínkách odchodu. Šéfové států a vlád zemí EU v pátek na summitu v Bruselu uvedli, že partnerství unie s Británií po brexitu musí být založené za rovnováze práv a povinností a zajišťovat rovné podmínky v hospodářské soutěži. Vyzvali k rychlé ratifikaci "rozvodové" dohody. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ale podotkla, že EU je stále připravena na jakoukoli variantu.

Volby přinesly změnu v rozložení sil rovněž v Severním Irsku, kde obyvatelé poprvé od rozdělení Irska v roce 1921 zvolili více irských separatistů než probritských unionistů.

Český premiér Andrej Babiš poznamenal, že vzhledem k výsledku voleb lze očekávat, že brexit nastane v lednu, pokud Johnson splní, co slíbil. "Je jasné, že Velká Británie odchází. Otázka je, kdy definitivně, protože vlastně do června příštího roku se dá to přechodné období prodloužit o dva roky. A pokud by Velká Británie požádala, tak ten definitivní odchod by byl vlastně až za dva roky," uvedl Babiš.

Prezident USA Donald Trump britskému premiérovi gratuloval a poznamenal, že po odchodu Británie z unie budou moci Londýn s Washingtonem uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu. Johnsonovi poblahopřáli také český prezident Miloš Zeman a německá kancléřka Angela Merkelová. Francouzský prezident Emmanuel Macron Londýn varoval, že pokud dá přednost výrazné deregulaci své ekonomiky, vzdálí se mu možnost přístupu na jednotný trh EU.

Ruský prezident Vladimir Putin podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova pochybuje, že by se po Johnsonovu volebním vítězství zlepšily vztahy mezi Moskvou a Londýnem zatížené hlavně loňským pokusem o usmrcení dvojího agenta Sergeje Skripala.

Na výsledky voleb příznivě zareagovaly trhy. Evropské akcie rekordně stouply a posiluje také libra.