OECD: Každý měsíc karantény připraví vyspělé země o dvě procenta růstu HDP

Zaměstnanec místního úřadu rozdává obyvatelům francouzského Nice roušky a desinfekci

Zaměstnanec místního úřadu rozdává obyvatelům francouzského Nice roušky a desinfekci Zdroj: Reuters

Muž v ulicích Pekingu
Žena venčí psy v ulicích Neapole
3
Fotogalerie

Každý měsíc, který hospodářsky silné země stráví v karanténě, povede ke snížení ročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) o dva procentní body. Lídrům hospodářsky nejsilnějších zemí světa sdružených ve skupině G20 to ve čtvrtek řekl generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

„Podle našich odhadů karanténa přímo dopadne na odvětví, která se ve velkých ekonomikách na tvorbě HDP podílejí jednou třetinou,“ řekl šéf OECD lídrům největších světových ekonomik. Jeho projev OECD zveřejnila až nyní.

„Počítáme s tím, že za každý měsíc karantény klesne růst ročního HDP o dva procentní body. Výkon samotného turistického sektoru se v tomto období sníží o 50 až 70 procent,“ poznamenal také Gurría. „Mnoho ekonomik upadne do recese,“ dodal.

Země G20 chtějí koordinovat boj s pandemií nemoci COVID-19. Jejich lídři po čtvrtečním jednání zdůraznili, že prioritu musí mít řešení jejích zdravotních, společenských i ekonomických dopadů. Po summitu, který se konal prostřednictvím videokonference a trval hodinu a půl, zástupci zemí ve společném prohlášení zdůraznili, že chtějí zachovat finanční stabilitu a oživit hospodářský růst.

Lídři skupiny G20 se na jednání zavázali, že globální ekonomiku posílí částkou více než pět bilionů dolarů (více než 123 bilionů korun), aby omezili ztrátu pracovních míst a dopady na podniky. Jsou také odhodláni „udělat cokoliv“, aby svět nynější pandemii překonal.