Palmýra pod útokem islamistů, do města míří syrská armáda

Palmýra a průběh bojů v jejím okolí

Palmýra a průběh bojů v jejím okolí Zdroj: ctk/ap

V ruinách, které zbyly z Palmýry, zněl Bach
Vlajka Islámského státu (ilustrační foto)
Muži podezřelí z podpory islamistů zadržení iráckými jednotkami v Mosulu
Muži podezřelí z podpory islamistů zadržení iráckými jednotkami v Mosulu
Muži podezřelí z podpory islamistů zadržení iráckými jednotkami v Mosulu
11
Fotogalerie

Syrská armáda vyslala posily do Palmýry, kterou ohrožují bojovníci takzvaného Islámského státu (IS). Ti postupují až k předměstím tohoto historického města, o které vládní síly s islamisty svedly na jaře prudké boje. Potyčky s bojovníky IS na pozicích severozápadně a jihovýchodně od Palmýry podle sdělení armády pokračovaly i dnes.

Velitel jedné z povstaleckých skupin z okolí Halabu podle zahraničních médií řekl, že útok islamistů na Palmýru syrskou vládu přiměl, aby k ohroženému městu vyslala vojáky od Halabu. Tam jsou vládní síly a jejich spojenci na dosah vítězství nad rebely.

Vládní síly podle dnešního komuniké ruského ministerstva obrany ovládly 93 procent Halabu. Civilisté nyní masově odcházejí z povstaleckých čtvrtí na východě města koridory, které zorganizovali Rusové. Armáda neupřesnila, odkud vzala posily, které vyslala k Palmýře.

Islamisté slavné historické město obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu.

Ve čtvrtek tam ale ozbrojenci z IS znovu zaútočili na syrskou armádu, zabili desítky vojáků a přiblížili se na vzdálenost čtyř kilometrů od města. Radikálové se zmocnili obcí Kasr al-Halabát jihozápadně od Palmýry a Džabal Haján na západ od města a ještě dalších dvou vesnic severozápadně a severovýchodně od města. Ovládli také sila s obilím a některá ropná pole.

Lidé z IS na internetu uvedli, že postupují směrem k letišti na východním předměstí Palmýry, které využívají ruské síly při podpoře syrské armády.

Koalice vedená Spojenými státy v pátek oznámila, že při rozsáhlém náletu zničila islamistům u Palmýry 168 kamionů s cisternami.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada, demonstranti požadovali demokratické a ekonomické reformy. Násilné potlačení prvních protestů pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin a hnutí k tomu, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si dosud podle odhadů vyžádaly přes 300 000 obětí.