Pobaltí obviňuje Rusko z falšování dějin, volá po jejich jednotném evropském výkladu

Říšský sněm Rudá armáda dobyla 30. dubna 1945

Říšský sněm Rudá armáda dobyla 30. dubna 1945

Dwight Eisenhower oslavuje kapitulaci štábu německých ozbrojených sil
Oslavy Dne vítězství před Buckinghamským palácem
Den vítězství
Winston Churchill s královskou rodinou oslavují Den vítězství
Oslavy Dne vítězství v Londýně
7
Fotogalerie

Výklad dějin nevyvolává v době 75. výročí konce druhé světové války emoce pouze v Česku. Ruský pohled na historii popuzuje pobaltské státy, jejichž představitelé nemají pocit, že by byla Rudá armáda v letech 1944-1945 vedena motivem Pobaltí, Polsko a další země osvobodit. K tomu podle nich došlo až po více než čtyřech dekádách od války. Prezidenti Litvy, Lotyšska a Estonska vyzvali ke společnému evropskému výkladu dějin, který má čelit podle nich falešnému ruskému obrazu konfliktu.

Představitelé pobaltských států ve čtvrtek vzdali úctu všem padlým v boji proti nacismu. Zároveň však dali najevo, že za agresivní považují i režim, který panoval v tehdejším Sovětském svazu.

„Zkreslování historických událostí, které vedly k rozpoutání druhé světové války a k poválečnému rozdělení Evropy, představuje politováníhodný pokus falšovat historii a zpochybnit základy moderního globálního řádu založeného na dodržování pravidel,“ píše se ve společném prohlášení hlav států.

Litevský prezident Gitanas Nauséda médiím řekl, že Moskva zintenzivňuje své pokusy o nastolení „programu historického revizionismu“. Uvedl, že to je zvlášť patrné z pokusů ospravedlnit podpis paktu Ribbentrop-Molotov v roce 1939 a následnou sovětskou okupaci části Polska a pobaltských států.

Moskva tvrdí, že jednala v zájmu ochrany obyvatel těchto zemí a chtěla vysláním vlastních vojsk zabránit obsazení tohoto území nacistickým Německem.

Lotyšský prezident Egils Levits prohlásil, že ruské pokusy o falzifikaci dějin jsou součástí hybridní války, stejně jako dezinformační kampaň Kremlu. Podle něj je společný přístup k historii důležitou součástí procesu politického sjednocování Evropy a důležitou úlohu by v tom mohl hrát Evropský parlament.

„Po druhé světové válce měla naše část Evropy odlišnou historii od té západní a my tak potřebujeme vytvořit společné evropské vědomí,“ prohlásil Levits.

Prezidenti tří zemí důrazně odmítli koncept sfér vlivu a zdůraznili úlohu Severoatlantické aliance v zajištění stability a bezpečnosti Evropy.