Počítače nás ve všem překonají, soudí Musk. AI by neměla dostat tolik prostoru, kontroval Ma

Setkání Elona Muska a Jacka Ma

Setkání Elona Muska a Jacka Ma Zdroj: Reuters

Setkání Elona Muska a Jacka Ma
Setkání Elona Muska a Jacka Ma
Setkání Elona Muska a Jacka Ma
4
Fotogalerie

Setkání vizionářů a dvou mužů s opačným názorem. Tak by se dalo nazvat společné vystoupení Elona Muska s čínským podnikatelem Jackem Ma na Světové konferenci umělé inteligence v Šanghaji. Informoval o tom server CNBC.

 

„Počítače - a umělá inteligence všeobecně - nás v budoucnu překonají všemi způsoby,“ měl jasno americký filantrop Musk. Naproti němu sedící Ma nesouhlasil. Nejbohatší Číňan je sice stále zastáncem tradiční pracovní kultury. „Lidé by ale v budoucnu s využitím umělé inteligence mohli pracovat pouze 12 hodin týdně,“ uvedl zakladatel společnosti Alibaba. Úplnému zapojení AI do pracovního procesu ovšem zatím příliš nefandí. 

Podle čínského podnikatele by se měla každá země vynasnažit v příštích deseti až dvaceti letech zaměřit na reformy, zaručující méně práce a více volného času. „Pokud nezměníme systém, ve kterém se nyní nacházíme, nebude to dobré,“ řekl na konferenci Jack Ma. 

V průběhu rozhovoru padla diskuze i na jeden z nejzajímavějších projektů Elona Muska, společnost Neuralink. Ta vyvíjí implantované rozhraní mezi mozkem člověka a počítačem. Podle Muska může tento projekt jednou pomoci lidem k tom být lepší a posílit jejich dovednosti

Světová konference umělé inteligence se letos koná v čínské Šanghaji. Její téma zní „Inteligentní připojení, nekonečné možnosti“ a koná se poslední srpnový víkend. Mezi řečníky jsou osobnosti technologického světa jako například spoluzakladatelka společnosti TomTom Corinne Vigreuxová, hlavní vývojářka aplikace Uber Raquel Urtasunová nebo šéf platformy umělé inteligence Samsungu Larry Heck.