Před 76 lety nastal Den D. Připomeňte si vylodění v Normandii na historických snímcích

Přípravné ostřelování obranné pozice příliš nepoškodilo a vyloďujícím se pěšákům ulevil od palby až příjezd obojživelných tanků. Kanaďané zpočátku rychle postupovali a zdálo se, že dosáhnou hlavního cíle - města Caen.

Přípravné ostřelování obranné pozice příliš nepoškodilo a vyloďujícím se pěšákům ulevil od palby až příjezd obojživelných tanků. Kanaďané zpočátku rychle postupovali a zdálo se, že dosáhnou hlavního cíle - města Caen. Zdroj: Reuters

Během 6. června 1944 bylo na pobřeží Normandie vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků.
Většina z nich na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen.
Na západním a východním křídle útoku pak už v noci před vyloděním přistáli výsadkáři.
Pláž Utah - Ležela na pravém křídle invazních jednotek. Šlo o oblast, do které v 6.30 směřovaly invazní síly tvořené vojáky americké 4. pěší divize.
Dopoledne zabezpečili Američané tři ze čtyř východů z pláže (i díky tomu, že Němci nemohli kvůli předchozímu výsadku parašutistů nasadit posily). Celkové ztráty na Utahu činily necelých 300 mužů.
27
Fotogalerie

V sobotu 6. června uplynulo 76 let od jedné z nejdůležitějších událostí 2. světové války, kdy se v Normandii vylodily spojenecké jednotky a došlo k otevření západní bojové fronty. Připomeňte si operaci, při které padlo nebo bylo vážně zraněno 10 tisíc vojáků.

Plánování provázely obavy z prozrazení místa a data invaze. Spojenecké velení se soustředilo i na to, aby Němce klamnými zprávami přesvědčilo o tom, že hlavním cílem je oblast Calais a útok na Normandii bude jen zastírací manévr. Snahy o utajení byly úspěšné - přes Hitlerovo tušení, že vylodění bude v Normandii, se Němci nesoustředili jen na tuto oblast.

Důležitý byl i výběr vhodného dne pro operaci - musela se sejít správná hranice přílivu v ranních hodinách s pokud možno dobrým počasím. V polovině května zvolil generál Eisenhower 5. červen jako den D, pro zhoršené počasí bylo ale vylodění na poslední chvíli o 24 hodin posunuto.

Prohlédněte si fotogalerii:

V té době už část loďstva plula k Francii a musela se vrátit. Ani na 6. června předpověď neslibovala ideální počasí, další konstelace vhodných podmínek ale měla přijít až za 14 dnů a odložení invaze o dva týdny nepřipadalo v úvahu - už kvůli utajení či morálce.

Samotná invaze v Normandii začala krátce po půlnoci, když seskočili výsadkáři s úkolem zabezpečit mosty a východy z pláží. V půl sedmé se pak začaly vyloďovat americké jednotky na plážích Utah a Omaha, které o hodinu později následovali Britové a Kanaďané na úsecích Gold, Juno a Sword.

Nejtěžší boje se odehrály na Omaze, kde Američané útočili proti nejsilnější německé obraně a kde padly nebo byly vážně zraněny tři tisíce mužů z celkem 43 tisíc, kteří se zde v den D vylodili.