Premiér Draghi vyvedl Itálii z krize. Prezidentskou kandidaturou to dává všanc

Itálii čekají na konci ledna prezidentské volby. Favoritem je současný premiér a bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi (74).

Itálii čekají na konci ledna prezidentské volby. Favoritem je současný premiér a bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi (74). Zdroj: reuters

Odchod Draghiho z čela úřednické vlády by mohl zemi uvrhnout do politické a ekonomické nestability, varují někteří experti.
O prezidentský úřad se uchází třeba také známý podnikatel a bývalý ministerský předseda Itálie Silvio Berlusconi (85).
Současnému italskému prezidentovi Sergio Mattarellovi vyprší jeho sedmiletý mandát 3. února.
4
Fotogalerie

Pozornost mnohých investorů se bude v nadcházejících týdnech upírat na Itálii. Parlament třetí největší ekonomiky Evropské unie bude v týdnu od 24. ledna volit nového italského prezidenta. Pokud by se do této převážně ceremoniální role přesunul současný premiér Mario Draghi, mohlo by to ohrozit politickou, a tím pádem i hospodářskou stabilitu země, varuje s odvoláním na přední zahraniční analytiky stanice CNBC.    

„Draghiho odchod by vyvolal nejistotu ohledně jeho nástupce v čele vlády a jak efektivní bude jeho politika,“ uvedla například minulý týden americká banka Goldman Sachs. Podle expertů se dá vzhledem k řevnivosti a odlišným zájmům italských parlamentních stran očekávat, že formování nového kabinetu by trvalo velice dlouho. 

To by způsobilo odklad nezbytných ekonomických reforem po pandemii koronaviru. Jejich implementace je podmínkou pro to, aby Itálie mohla čerpat vůbec nejvíce peněz ze záchranného balíčku Evropské unie – téměř 200 miliard eur. 

Jak pandemie změnila e-commerce ve světě

Video placeholde
• Videohub

Jmenování bývalého šéfa Evropské centrální banky a mezinárodně respektovaného ekonoma do premiérského křesla loni ukončilo vládní krizi a přineslo do řízení státu klid, jaký Itálie nezažila už roky. Jen po oznámení zprávy, že Draghi bude novým ministerským předsedou, klesla úroková sazba na desetiletých italských dluhopisech na nejnižší hodnotu za celý rok 2021.

I díky Draghiho plánům na hospodářské reformy a uchlácholení finančních trhů se začala v loňském roce zotavovat celá italská ekonomika. Její hrubý domácí produkt by měl podle odhadů za rok 2021 vyrůst o 5,77 procenta a ve výrazném růstu pokračovat také letos. To vše teď ale může dát v sázku premiérova případná demise. 

Samotný politik s těmito černými predikcemi nesouhlasí. „Vytvořili jsme takové podmínky, že práce (na reformách) může pokračovat. Na tom, kdo povede příští kabinet, nezáleží,“ pronesl Draghi v parlamentu na konci prosince. 

Šéf poradenské společnosti Teneo Wolfango Piccoli je přesvědčen, že nynější úřednický kabinet může i bez Draghiho vydržet až do řádných parlamentních voleb v roce 2023. „Koalice si však může projít částečnými personálními obměnami a vybrat nového předsedu pro ni pravděpodobně nebude snadné,“ připustil Piccoli.  

V Itálii je prezident volen nepřímo oběma komorami parlamentu a zástupci regionů. Není nutné, aby zájemci o prezidentský úřad oficiálně oznamovali svou kandidaturu, stačí, když veřejně naznačí ochotu funkci přijmout, což se v případě Draghiho již stalo.

Současnému prezidentovi Sergio Mattarellovi vyprší mandát 3. února. Draghi je momentálně považován za hlavního favorita voleb. Mattarellovým nástupcem se však chce stát třeba i kontroverzní pětaosmdesátiletý miliardář, podnikatel a nejdéle sloužící premiér v poválečných dějinách Itálie Silvio Berlusconi. Ani on není podle odborníků, navzdory četným korupčním a sexuálním kauzám, které provázely jeho dosavadní kariéru, zcela bez šance.