Gates: Na jaře bude šest vakcín proti koronaviru, musí se dostat i k chudým

Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft

Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft Zdroj: Profimedia

Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
Koronavirus v Británii: Premiér Boris Johnson dohlíží na první den vakcinace (8.12.2020)
Britský protest proti lockdownu. Demonstrující drží transparent s podobiznou Billa Gatese se sloganem „Řekni ne píchnutí“.
Koronavirus v Británii: Očkování proti koronaviru, (8.12.2020).
13
Fotogalerie

Miliardář Bill Gates předpovídá, že do jara bude schváleno a k distribuci připraveno šest vakcín proti koronaviru. Jmenoval přitom pětici nadějných kandidátů: očkovací látku od firem Pfizer a BioNTech a dále produkty společností Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Novavax. Filantrop zároveň v rámci přehlídky zaměřené na finanční technologie v Singapuru vzkázal, že je potřeba zajistit, aby se vakcíny co nejrychleji dostaly i do méně rozvinutých zemí.

Zakladatel Microsoftu pochválil rychlý proces schvalování vakcín, od kterých se očekává průlom v boji s nákazou a ukončení opakovaných lockdownů. „Západní regulátoři odvádějí skvělou práci,“ prohlásil podle stanice CNBC.

Britské agentura MHRA už minulý týden vydala povolení pro látku od Pfizer a BioNTech. Británie tak mohla dnes zahájit vakcinaci, jako první dostala injekci devadesátiletá žena ze Severního Irska. Svůj úmysl nechat se očkovat už oznámila i čtyřiadevadesátiletá královna Alžběta II.

Americký regulátor FDA by měl o schválení látky rozhodovat ve čtvrtek. Unijní Evropská agentura pro léčivé přípravky zatím žádnou vakcínu proti COVID-19 neschválila a před týdnem oznámila, že přípravek od Pfizer/BioNTech doporučí Evropské komisi k podmínečné registraci 29. prosince.

Podle Gatese je stále potřeba učinit mnoho práce, aby se zajistilo, že vakcíny budou distribuovány spravedlivě a o přístupu k nim nerozhodovalo bohatství. Nadace Billa a Melindy Gatesových už kupříkladu spolupracuje s indickou společností Serum Institute na zahájení výroby a distribuce produktu od společnosti AstraZeneca. Plánuje se podobný způsob rychlého zpřístupnění vakcín Indům i od dalších firem.

Výhodou látek od AstraZeneca či Novavax je jejich snazší skladovatelnost než v případě vakcíny Pfizer/BioNTech, kterou je potřeba uchovávat při -70°C. To z ní činí méně vhodného adepta pro použití v rozvojových zemí.