Putinova popularita je nejníže za poslední roky. Chevron a ExxonMobil jednaly o sloučení

V Rusku se o víkendu odehrály další protesty proti věznění opozičního vůdce Alexeje Navalného. Policie zadržela přes 5000 lidí včetně Navalného manželky.

V Rusku se o víkendu odehrály další protesty proti věznění opozičního vůdce Alexeje Navalného. Policie zadržela přes 5000 lidí včetně Navalného manželky. Zdroj: Blesk

Chevron a ExxonMobil, které patří mezi největší ropné společnosti světa, loni jednaly o sloučení do jedné korporace. Rozhovory už neprobíhají, v budoucnu ale mohou pokračovat.
Jens Spahn, německý ministr zdravotnictví, připustil, že by se na území EU mohly používat i vakcíny z Ruska nebo z Číny.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Moskva zavřela metro, Putinova popularita klesá

V Rusku o víkendu pokračovaly masové nepovolené protesty proti věznění opozičního vůdce Alexeje Navalného. Během víkendu bylo v zemi zadrženo více než pět tisíc osob. Je mezi nimi i Navalného manželka Julija. Moskevské úřady uzavřely kvůli demonstracím metro a přístup do centra města.

Agentura Bloomberg si všímá, že popularita prezidenta Vladimira Putina u ruské veřejnosti klesla na konci ledna na 53 procent, tedy vůbec nejníže od roku 2013. Navalnyj je držen ve vazbě od té doby, co se před více než dvěma týdny vrátil do Ruska z Německa, kde se léčil z následků otravy. Opoziční předák obviňuje Putina a politické špičky v Moskvě, že se jej pokusili zavraždit, což Kreml popírá.

Ruské a čínské vakcíny v EU

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn by se nebránil použití ruských a čínských očkovacích látek proti koronaviru na území Evropské unie. „Pokud jsou bezpečné a efektivní, mohou nám pomoci překonat pandemii bez ohledu na zemi, kde se vyrábějí,“ uvedl politik v neděli v rozhovoru pro německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zároveň zdůraznil, že všechny preparáty musí nejprve schválit Evropská léková agentura. Výrobci ruské vakcíny Sputnik V si již podali žádost o registraci v Evropské unii. Maďarsko si od nich minulý týden nakoupilo dva miliony dávek a schválilo rovněž vakcínu od čínské farmaceutické společnosti Sinopharm.   

Z trhů a burz 

Nejhorší letošní týden pro akcie

Akciové burzy ve Spojených státech i v západní Evropě mají za sebou nejslabší týden od loňského října. K nejistotě na trhu přispěl také konflikt mezi drobnými investory a hedgeovými fondy. Indexy Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq Composite se za posledních pět pracovních dnů propadly o více než tři procenta. První dva ukazatele skončily ve ztrátě i za celý leden. Podobně jsou na tom nejsledovanější evropské benchmarky. STOXX Europe 600 se za uplynulý týden snížil o 3,11 procenta. Britský FTSE 100 dokonce o 4,3 procenta. Německý DAX odepsal 3,18 procenta a francouzský CAC 40 oslabil o 2,33 procenta.  

Spojení těžařských gigantů

Americké ropné giganty ExxonMobil a Chevron jednaly na začátku minulého roku o spojení do jedné společnosti. Zprávu přinesl v neděli deník The Wall Street Journal. Ačkoli korporace spolu v tuto chvíli již nejednají, podle listu není vyloučeno, že rozhovory budou v budoucnu pokračovat. Zvlášť poté, co energetickým sektorem loni významně otřásla koronavirová pandemie. ExxonMobil má tržní hodnotu 190 miliard dolarů a Chevron 164 miliard dolarů. Pokud by se skutečně spojily, jednalo by se o největší fúzi těžařských firem v dějinách a vznikla by druhá největší ropná korporace na světě, po saúdskoarabské Saudi Aramco.      

Tweet dne

„Neuvěřitelný moment! Jsem vděčná prezidentu Nausėdovi za to, že mě a běloruský lid nominoval na Nobelovu cenu míru. Je to velké vyjádření solidarity s Běloruskem a poděkování našemu nenásilnému boji za svobodu, který inspiruje celý svět od loňského srpna.“

Protivládní protesty neutichají vedle Ruska ani v sousedním Bělorusku. Vůdkyně tamní opozice Svjatlana Cichanouská byla litevským prezidentem Gitanasem Nausėdou v sobotu navržena na Nobelovu cenu míru.  

Stane se dnes

  • Německá kancléřka Angela Merkelová bude jednat s premiéry spolkových zemí a výrobci vakcín o očkování. Videokonference se zúčastní i zástupci Evropské komise a vybraní němečtí ministři.  
  • Francouzské Národní shromáždění bude debatovat o zákonu zaměřenému proti radikálnímu islámu.