Saakašvili se může stát gruzínským premiérem. Nebo skončit za mřížemi

Na Ukrajině byl Saakašvili nejprve  spojencem Porošenka, později se účastnil protestů žádajících jeho rezignaci.

Na Ukrajině byl Saakašvili nejprve spojencem Porošenka, později se účastnil protestů žádajících jeho rezignaci. Zdroj: Reuters

Michail Šaakašvili by se rád stal gruzínským premiérem.
Saakašvili se v roce 2015 stal gubernátorem Oděské oblasti, kde po majdanu panovalo velké napětí.
Dlouholeté přátelství Petra Porošenka a Michaila Saakašviliho skončilo nedlouho po příchodu na Ukrajinu.
Ukrajinu a Gruzii v posledních dvou dekádách řada věcí spojuje, například komplikované vztahy s Ruskem.
Ukrajinský prezident Volodymyr  Zelenskyj znovu vytáhl Saakašviliho na ukrajinské výsluní.
6
Fotogalerie

Málokterý politik zažívá tak dramatickou kariéru jako někdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili. Dvaapadesátiletý oděský exgubernátor se chce po několikaleté ukrajinské anabázi pokusit o comeback na gruzínské politické scéně. Opozice v zemi si ho vybrala jako kandidáta na premiéra v říjnových volbách. Není přitom jasné, jak povede kampaň, když mu v Gruzii hrozí uvěznění.  

Saakašvili bude kandidovat za Sjednocené národní hnutí (UNM), které založil a dříve vedl. Spojilo se s dalšími stranami ve snaze porazit Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho, který je u moci od roku 2012. 

Exprezident však uvedl, že chce být v čele vlády pouze dočasně. „Nebudu premiérem po celý termín, ale maximálně dva roky, abych dostal zemi z bažiny,“ citovala ho agentura Interfax. Podle některých názorů je ale příliš kontroverzní a opozici tak jeho kandidatura patrně nepomůže. Politologové zmiňují, že Gruzínci chtějí změnu, ne návrat do minulosti. 

Problémem pro kampaň UNM každopádně je, že Saakašvili z Gruzie v roce 2013 uprchl poté, co skončil jeho prezidentský termín a někteří jeho spolupracovníci byli zatčeni. V roce 2018 tam byl ve dvou procesech odsouzen ke třem, respektive šesti rokům vězení. Oba případy se týkaly zneužití pravomocí a maření vyšetřování.   

Ministryně spravedlnosti Tea Culukianiová ho nyní varovala, že pokud vkročí na gruzínskou půdu, bude zatčen. „Samozřejmě ho uvítáme, jestli najde sílu a přijede,“ vzkázala mu.

Saakašvili už na konci srpna uvedl, že má v úmyslu se do Gruzie vrátit a sloužit tamnímu lidu. „Po celých sedm let neuplynul ani den, abych se nezajímal o gruzínské zprávy. Jsem si jistý, že má práce na postu prezidenta nebyla marná,“ snažil se už tehdy získat na svou stranu gruzínskou veřejnost. 

K otázce načasování návratu se ale staví vyhýbavě. Tvrdí, že svým příjezdem nechce vyvolávat nepokoje. Stíhání v rodné zemi vždy označoval za politicky motivované, k čemuž se v minulosti přiklonil i Interpol.

Dá se předpokládat, že volební úspěch UNM by zároveň znamenal osvobození exprezidenta. „Saakašvili se musí vrátit do Gruzie, musí být se svými lidmi pohromadě,“ vyjádřil se současný lídr hnutí Grigol Vašadze podle webu televize 112 Ukrajina. 

Saakašvili přitom nemá za sebou kontroverzní minulost jen v Gruzii, ale i na Ukrajině. Bývalý prezident Petr Porošenko ho povolal na pomoc s reformami, čímž Saakašvili získal ukrajinské občanství a stal se oděským gubernátorem. Brzy ale nastal konec dlouholetého politického přátelství.

Saakašvili funkci složil a Porošenka obvinil z krytí korupčních praktik, načež o ukrajinské občanství zase přišel. Nynější prezident Volodymyr Zelenskyj ho však rehabilitoval a na jaře mu svěřil na starost vedení rady pro reformy, svého poradního orgánu. V Gruzii to vyvolalo nevoli.