Šéfové firem se bojí nejvíce od finanční krize, tvrdí studie PwC

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na Světovém ekonomickém fóru v Davosu

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na Světovém ekonomickém fóru v Davosu Zdroj: ČTK

50. zasedání Světového ekonomického fóra
50. zasedání Světového ekonomického fóra
Zakladatel a ředitel WEF Klaus Schwab
Prezident USA Donald Trump.
projev amerického prezidenta Donalda Trumpa na Světovém ekonomickém fóru v Davosu
7
Fotogalerie

Více než polovina výkonných ředitelů firem očekává, že letos světová ekonomika přibrzdí. Oproti roku 2018, kdy zpomalení očekávalo jen pět procent z nich, nyní má chmurné vyhlídky 53 procent vrcholných manažerů firem. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi výkonnými řediteli firem v 83 zemích, který byl zveřejněn při zahájení Světového ekonomického fóra (WEF).

Počet pesimistů mezi výkonnými řediteli je nejvyšší od roku 2012, kdy PwC začala tuto otázku klást. „Vzhledem k prodlužujícímu se obchodnímu napětí, geopolitickým konfliktům a nedostatku shody na řešení klimatické změny není pokles očekávání ekonomického růstu příliš překvapující. Velikost propadu už ovšem překvapující je,“ komentoval výsledky šéf globální sítě PwC Bob Moritz.

Ani další výsledky průzkumu nejsou příliš povzbuzující. Snižuje se totiž víra ředitelů v růst tržeb jejich firem v příštích dvanácti měsících i třech letech. Pouze sedmadvacet procent manažerů rozhodně očekává, že v nadcházejícím roce dojde k jejich zvýšení. Výsledek je nejhorší od roku 2009, kdy svět zažíval dopady finanční krize, jež odstartovala o rok dříve.

Výrazné zpomalení

Výhled vrcholných manažerů na výsledky vlastních firem je navíc spolehlivým ukazatelem, jak se bude vyvíjet globální hospodářství.

Na základě toho PwC odhaduje, že by světová ekonomika mohla výrazně zpomalit a růst jen o 2,4 procenta. Naopak Mezinárodní měnový fond očekává, že letošní růst bude 3,3 procenta. Loni podle předběžných odhadů fondu vzrostlo globální hospodářství o 2,9 procenta.

Obavy ale mají i další odborníci. „Čelíme synchronizovanému zpomalení světové ekonomiky,“ prohlásil minulý týden prezident WEF Borge Brende s tím, že prostředky pro boj s možnou recesí jsou omezené.

Optimistický region

Nejpesimističtější ohledně vývoje globálního hospodářství jsou šéfové korporací v Severní Americe. Naopak region střední a východní Evropy včetně České republiky je nejméně pesimistický.

„Pohled výkonných ředitelů ze střední a východní Evropy zohledňuje stávající relativně vyšší růst ekonomik a řízených podniků v této oblasti a pozitivně tak ovlivňuje i jejich názor na letošní vývoj ekonomiky globální,“ uvádí k výsledkům partner PwC Česká republika Petr Kříž a dodává: „Tento pohled se může změnit, pokud by na tento region dopadla recese.“

Přesto i ve střední Evropě převládá mezi šéfy firem názor, že se růst světové ekonomiky přibrzdí. Pesimističtí jsou nicméně manažeři ve všech regionech světa.

Ochlazení v zahraničí už ostatně některá odvětví pociťují. „Čeká nás náročné období, předpokládáme další pokles poptávky s tím, jak zpomaluje česká i evropská ekonomika,“ říká mluvčí ostravské ocelářské společnosti Liberty Steel Barbora Černá Dvořáková.

Na rozdíl od manažerů zůstávají optimisty investoři. Podle zprávy Deutsche Bank mají v akciích zainvestováno nejvíce za poslední dva roky. Americké burzy pak letos dosáhly nových rekordů kvůli uzavření obchodní dohody mezi USA a Čínou, kterou ovšem průzkum PwC neodráží. Probíhal totiž v září a říjnu loňského roku. Na druhou stranu dohoda nepředstavuje žádný velký průlom v obchodních vztazích obou velmocí.