Setkání Blinkena s Lavrovem průlom nepřineslo. Burzy vyděsil propad kryptoměn

Nejsledovanější kryptoměny v čele s bitcoinem včera prudce oslabily na což reagovaly i akciové burzy.

Nejsledovanější kryptoměny v čele s bitcoinem včera prudce oslabily na což reagovaly i akciové burzy. Zdroj: e15.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken včera poprvé osobně jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.
Létající taxíky by mohly začít fungovat v Evropě už v roce 2024, myslí si Agentura EU pro bezpečnost letectví.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

První schůzka Ruska s USA

V islandském Reykjavíku se včera poprvé od nástupu nové americké administrativy osobně setkali ministři zahraničí USA a Ruska Antony Blinken a Sergej Lavrov. Blinken po schůzce varoval, že pokud se bude Moskva chovat vůči USA nebo jejich spojencům agresivně, Washington na to odpoví. Lavrov diskuzi se svým americkým protějškem příliš nekomentoval, označil ji však za konstruktivní. Politici měli hovořit také o sankcích za stavbu ruského plynovodu Nord Stream 2, ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině nebo o vězněném ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném. Podle zdrojů agentury Reuters setkání žádný zásadní průlom ovšem nepřineslo.    

Létající taxi možná už v roce 2024

V Evropě by mohly už za tři roky začít fungovat létající taxíky. Uvedla to včera Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA). Podle regulátora by se mělo začít s přepravou nákladu a později přejít i k dopravě pasažérů. EASA rovněž zveřejnila výzkum, na jehož základě je využívání letecké taxislužby pozitivně nakloněno 83 procent občanů. Evropský trh s létajícími vozy by mohl k roku 2030 dosáhnout hodnoty 4,2 miliardy eur a vytvořit 90 tisíc pracovních míst. Společnosti, které se vývojem aerotaxi zabývají, jako je třeba německý start-up Volocopter, doufají, že budou moci představit svoji unikátní technologii veřejnosti na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024. 

Z trhů a burz 

Na trzích vládl pesimismus, padaly akcie i kryptoměny

Americké akcie potřetí za sebou oslabily. Dolů je táhly především firmy z energetického sektoru. Investoři se také obávají rostoucí inflace a zneklidnil je i včerejší prudký propad nejsledovanějších kryptoměn. Index S&P 500 odepsal 0,29 procenta, Dow Jones klesl o 0,48 procenta a Nasdaq Composite ubral 0,03 procenta. Pesimistická nálada panovala rovněž na akciových trzích v západní Evropě. Britský benchmark FTSE 100 se snížil o 1,19 procenta. Německý DAX spadl o 1,77 procenta. Francouzský CAC 40 oslabil o 1,43 procenta a panevropský STOXX Europe 600 skončil ve ztrátě 1,51 procenta.  

Výrobce rostlinného mléka Oatly jde na burzu

Na americké burze Nasdaq se dnes začne pod symbolem OTLY obchodovat s cennými papíry švédského výrobce alternativního mléka Oatly Group. Firma, mezi jejíž investory patří i celebrity, jako je moderátorka Oprah Winfreyová, bývalý šéf Starbucksu Howard Schultz nebo rapper Jay-Z, včera oznámila, že bude nabízet své akcie za sedmnáct dolarů, což je horní hranice původně zamýšlené částky. Měla by tak dosáhnout tržní hodnoty deset miliard dolarů, zhruba 209 miliard korun. Premiéra Oatly Group bude v USA ostře sledována, neboť současné podmínky na trhu IPO příliš nepřejí. Minulý týden byl například na poslední chvíli odložen primární úpis akcií finanční společnosti Enact Holdings. 

Tweet dne

„Přesně před 20 lety jsme otevřeli naše první maloobchodní prodejny Apple. Pokaždé když navštívím jeden z našich obchodů kdekoliv ve světě, cítím mimořádnou energii našich týmů, kreativitu našich zákazníků a jak jim naše produkty dodávají sílu změnit svět. Tak na příštích 20 let!“

Šéf Applu Tim Cook připomíná důležité výročí své společnosti.   

Stane se dnes

  • Do Izraele přijede jednat o ukončení probíhajícího izraelsko-palestinského konfliktu německý ministr zahraničí Heiko Maas. Do země se chystá též šéf české diplomacie Jakub Kulhánek.
  • V Srbsku se začne vyrábět ruská vakcína proti nemoci COVID-19 Sputnik V.
  • Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy má znovu stanout před soudem v kauze Bygmalion kvůli podezření z nelegálního financování své kampaně v roce 2012. Proces potrvá do 22. června.
  • Své hospodářské výsledky za první pololetí finančního roku oznámí britské nízkonákladové aerolinky easyJet.