Singapur se stal během pandemie magnetem pro superbohaté

Singapur

Singapur Zdroj: Profimedia.cz

Singapur
Singapur za koronaviru
Singapurské letiště Changi
Pohled na noční Singapur
5
Fotogalerie

Bohatí lidé z Číny, Malajsie, Indonésie, Indie i Spojených států si během pandemie oblíbili Singapur. Zatímco jindy do městského státu jezdili na krátké nákupy či za návštěvou kasina, nyní tam zůstávají dlouhé měsíce. A nakupují luxusní zboží i služby, píše Bloomberg.

Vše nasvědčuje tomu, že Singapur jakožto oblíbený bezpečný přístav movitých lidí nahrazuje Hong Kong, jehož ekonomika i renomé byly v posledních letech postiženy politickým napětím a nyní také pandemií.

„Pro ty, co si mohou vybrat, kde žít a kde se usadit, se Singapur stal místem volby,“ řekl agentuře Stephan Repkow ze společnosti Wealth Management Alliance, která se zabývá investičním poradenstvím. Rezidenty Singapuru se v posledním roce stali dva jeho zahraniční klienti a další jsou prý na cestě.

Zájem o město se projevuje zvýšenou poptávkou po kancelářích, členstvích v golfových klubech, hangárech pro soukromá letadla, růstem cen nemovitostí i obsazeností luxusních restaurací. Bloombergem nejmenovaný bankéř na základě nově založených bankovních účtů tvrdí, že novousedlíkům vévodí Číňané, následují lidé z Indie a Indonésie. Další uvedl, že jednaní s klienty z Indonésie je nyní mnohem snazší, protože mnozí dlouhodobě setrvávají v Singapuru.

To potvrdil i jeden indonéský byznysmen, jehož rodiče se na výspě Malajského poloostrova už více než rok skrývají před koronavirem. A okruh jejich známých z vlasti se tam za tu dobu výrazně rozrostl.

Někteří příchozí tráví čas zábavou, další však na místě rozjíždějí podnikání. Částečně z důvodu snazší cesty k trvalému pobytu. Podmínkou k jeho rychlému zisku je nějaká forma investice 2,5 milionu singapurských dolarů (zhruba 39 milionů korun) do místního byznysu.

Singapur však jednoznačně profituje i z boháčů, kteří se na místě jen baví. Steven Mason, manažer restaurace Odette se třemi michelinskými hvězdami, tvrdí, že dokud nedávný nárůst případů koronaviru nevedl k zákazu stravování uvnitř podniků, bylo stále plno. „Máme kupříkladu spoustu hostů z Indonésie, kteří se v posledních měsících snažili chodit každé dva tři týdny,“ poznamenal.

Prodeje luxusních vozů cizincům podle tvrzení dealarů v posledních měsících vzrostly zhruba o polovinu. „Většinou je žádají Číňané a často platí v hotovosti. Dobře na odbyt jdou auta Rolls-Royce, Bentley, Porsche a nejdražší Mercedesy,“ tvrdí Vincent Tan ze společnosti Vincar.