Španělský exkrál Juan Carlos chce z exilu doplatit daně. Ulevil by si tak od jednoho ze třech soudů

Juan Carlos I.

Juan Carlos I. Zdroj: ctk/ap

Bývalý španělský král Juan Carlos I. zažádal o doplacení daně z příjmů, které v minulosti neuvedl v daňovém přiznání. Informaci zveřejnil deník El País. Žádost se týká vyšetřování, kterému bývalý monarcha čelí kvůli čerpání peněz z účtů, kterých nebyl majitelem. 

Juan Carlos I., který je vyšetřován také z korupce a netransparentních finančních aktivit, opustil v srpnu Španělsko a našel útočiště ve Spojených arabských emirátech.

Ministerstvo financí by se k návrhu na dorovnání daně a zaplacení pokut mělo vyjádřit v příštích dnech. Podle španělského listu se žádost netýká majetku a prostředků, které vlastní bývalý král v zahraničí.

Španělské úřady začaly vyšetřovat bývalého krále kvůli tomu, že on a členové jeho rodiny používali v letech 2016 až 2018 kreditní karty, které nebyly spojené s účty napsané na jejich jména. Juan Carlos I. ovšem tyto prostředky neuvedl v daňovém přiznání a neodvedl z nich daň. Vyšetřovatelé se domnívají, že prostředky, které bývalý král čerpal, patřily mexickému podnikateli Allenu Sanginésovi-Krausovi.

Důvodem podání žádosti o dorovnání daně je podle listu El País snaha toto vyšetřování ukončit.

Žádost o vyrovnání nebude mít zřejmě vliv na zbývající dvě vyšetřování, ve kterých Juan Carlos I. figuruje. Jedná se o prověřování korupce a netransparentních finančních aktivit. Španělské a švýcarské úřady vyšetřují původ 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun), který měl Juan Carlos I. dostat z Saúdské Arábie na svůj skrytý švýcarský účet. Bývalý král je také vyšetřován v souvislosti s několika společnostmi se sídlem v zemích, jež jsou označované za daňový ráj.

Juan Carlos I. nemůže být stíhán ve Španělsku za trestné činy, kterých se dopustil před svou abdikací v roce 2014, protože do té doby požíval královskou imunitu.

Zpráva deníku El País vyvolala reakce ze strany některých španělských politiků. Podle mluvčího levicového uskupení Unidas Podemos Pabla Echeniqueho, je žádost "doznáním", že se Juan Carlos I. dopustil daňového úniku. Mluvčí krajně pravicového hnutí Vox Iván Espinosa de los Monteros uvedl, že bývalý král "má právo jako všichni ostatní Španělé" využívat prostředků v daňovém právu. Politici nejsilnější opoziční síly, Lidové strany, vyzdvihovali roli krále při přechodu Španělska k demokracii. Španělský premiér Pedro Sánchez zprávu nekomentoval.