Úpadek českého stavebnictví. Developeři brzdí, financování projektů vázne, úřady nepovolují

Stavba (ilustrační fotografie)

Stavba (ilustrační fotografie) Zdroj: Szkanderová Michaela / E15

Výstavba v Česku zpomaluje. Potvrzují to nejnovější čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ). Méně se staví bytů i kanceláří, zpomalila ale také výstavba energetických a telekomunikačních sítí či cest. Úřady navíc povolují méně staveb než v loňském roce.

„V dubnu stavební produkce zrychlila svůj meziroční pokles a byla nižší o 6,4 procenta. K tomuto poklesu přispěly oba její segmenty,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Část developerů již od loňského roku pozastavuje některé své projekty. Důvodem je v první řadě růst úrokových sazeb, kvůli kterému se prodražuje financování projektů. To se projevuje na pozemním stavitelství, tedy výstavbě bytů, kanceláří i dalších nebytových prostor. Podle dat ČSÚ se stavební výroba v tomto odvětví snížila o 5,3 procenta.

„S obavou sledujeme pokles nově zahájených staveb kancelářských budov. Poptávka po flexibilních kancelářích a coworkingu roste zejména ze strany velkých mezinárodních firem. V příštích letech proto v Praze očekáváme nedostatek áčkových budov, které splňují nejpřísnější standardy udržitelnosti. Starší budovy budou mít problém dostát nárokům, které firmy vyžadují už dnes,“ komentuje situaci Adam Zvada, šéf společnosti Scott.Weber Workspace provozující kanceláře a coworkingové prostory.

Důvodem, proč developeři brzdí, je i propad poptávky kvůli drahým hypotékám. Velcí hráči již začátkem roku předpovídali, že se stavební produkce může v letošním roce výrazně propadnout. „Odhadujeme, že z pohledu individuálních kupujících dojde k velkému omezení poptávky po bytech kvůli ochladnutí zájmu o hypoteční úvěry. Částečně tento výpadek budou kompenzovat institucionální kupci. Všichni velcí stavitelé ale současnému ekonomickému cyklu přizpůsobí svou nabídku. Můj odhad tedy je, že v letošním a příštím roce bude v Praze zahájena zhruba třetina bytů oproti minulým letům,“ řekl letos v únoru v rozhovoru pro E15 šéf developerské skupiny Finep Tomáš Pardubický.

Ve srovnání s loňským dubnem bylo sice dokončeno o 40,6 procenta více nových bytů, konkrétně 4264, avšak počet zahájených bytů se propadl o necelou čtvrtinu na 2685 bytů.

Zatímco nová výstavba bytů a domů se bude letos podle stavbařů propadat, Češi se naopak ve větší míře vrhnou na rekonstrukce. „Jedním z nejčastějších důvodů rekonstrukcí je snížení výdajů za bydlení. Nejoblíbenějšími způsoby snížení nákladů na energie je budování solárních panelů, zateplení nebo výměna oken,“ říká Ondřej Boreš, manažer společnosti Velux, která se specializuje na prodej střešních oken a zabývá se energetickými úsporami domácností.

Jednou z velkých překážek českého stavebnictví zůstává nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „To je velký problém především na stavbách. Stejně tak je problém financování, které je ovlivněno současnou ekonomickou situací. Předpokládám, že časem se to může změnit, ale není to něco, co by šlo změnit pouhým příkazem. Na druhou stranu problémy spojené s lidmi jsou dlouhodobé. Myslím si, že souvisejí i se stárnutím populace, ačkoli se vláda snaží přijmout opatření, jako je prodloužení důchodového věku. Nicméně je možné, že by stálo za to provést další kroky,“ řekl v anketě E15 o krizi českého stavebnictví Petr Palička, manažer Penta Real Estate. Ankety se zúčastnily osobnosti českého realitního světa v rámci konference REsummi E15.

ANKETA: Jak řešit krizi českého stavebnictví

Video placeholde
Anketa REsummit • E15

Naposledy české stavebnictví v meziročním srovnání vzrostlo v lednu, od té doby klesá. Útlum se netýká zdaleka jen bytů a kanceláří. Ještě výraznější propad nastal v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Stavební výroba se zde meziročně propadla o 9,4 procenta.

Brzdí také povolování nových projektů na stavebních úřadech. V dubnu vydaly celkem 6387 stavebních povolení, to je meziročně o 10,9 procenta méně. Vzrostla však hodnota povolených staveb. Celkově dosáhla 54 miliard korun, což je o 14,1 procenta více než za stejné období v loňském roce. 

Stavební firmy podle statistiků i nadále trápí nedostatek zaměstnanců. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 1,5 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,8 procenta. Stavebnictví podle analytiků nejvíc brzdí problémy s financováním, developeři i soukromí investoři pak mají obavy především z vysoké inflace a drahých úvěrů.