Švýcarsko se vzdaluje Evropské unii. Musí si však zajistit dostatek elektřiny

Solární panely ve Švýcarsku

Solární panely ve Švýcarsku Zdroj: Profimedia

Plovoucí solární panely ve Švýcarsku
Švýcarské zdroje energie
Švýcarské zdroje energie
Švýcarské zdroje energie
5
Fotogalerie

Zatímco odchod Británie z Evropské unie poutal velkou mediální pozornost, v evropském prostoru se poměrně nenápadně odehrává další rozchod. Švýcarsko nedávno dalo najevo, že nemá zájem o další sbližování se společenstvím. Vše nasvědčuje tomu, že Brusel k němu nyní zaujme tvrdší postoj, a Bern tak kupříkladu nebude mít přístup k unijním energetickým projektům. Malá alpská země proto plánuje navyšovat vlastní výrobu elektřiny.

Švýcarsko koncem uplynulého měsíce po sedmi letech jednání ukončilo rozhovory o rámcové smlouvě s EU. Nyní se hovoří o tom, že krok bude mít dalekosáhlé důsledky pro jeho účast na jednotném trhu a další oblasti spolupráce. Úmluva totiž měla nahradit široké spektrum 120 dosavadních bilaterálních dohod, kterým postupně končí účinnost.

Odmítnutý Brusel neposkytl žádnou jistotu jejich obnovy. Velké otazníky se vznášejí nad budoucí kooperací v oblasti elektrické energie. Švýcarská síť je sice propojena s evropskou, ale obchod funguje spíše neformálně.

Pro Evropskou unii, která se snaží přimět zemi k poslušnosti poté, co v květnu odmítla podepsat dohodu o veškerých vzájemných vztazích, se stal posledním bitevním polem energetický sektor, píše ve své analýze Bloomberg. „Švýcarsko postupně ztratí privilegované spojení s evropskou přenosovou soustavou,“ odpověděla Evropská komise agentuře na její dotazy. „V důsledku menšího propojení a spolupráce bude švýcarský energetický systém méně efektivní a pro švýcarské spotřebitele to bude znamenat více nákladů,“ dodala.

Tato rizika připouští i švýcarská strana. V zemi se hovoří o předpokládané menší stabilitě domácí sítě a možné hrozbě blackoutů, i když spíše v rovině teoretického rizika ve vzdálenější budoucnosti. Švýcarsko je navíc v zimě silně závislé na dovozu elektrického proudu. Švýcaři tak nyní vedou debaty o tom, že není moudré do budoucna spoléhat na import.

Vláda tento měsíc přišla s konkrétními návrhy na rozšíření vlastní výroby především z vodních a dalších obnovitelných zdrojů. „Pro naši zemi je důležité, abychom urychlili rozšiřování produkce domácí čisté energie. Nemáme času nazbyt. S větším množstvím čisté energie posilujeme bezpečnost našich dodávek a postavení naší země,“ uvedla podle Reuters ministryně energetiky Simonetta Sommarugaová.

Ohrožený není však jen energetický sektor. Švýcarsko už na konci května přišlo o přístup na unijní trh se zdravotnickým zbožím, což dopadá kupříkladu na výrobce kloubních náhrad. V příštích letech mají na řadu přijít i produkty z oblasti strojírenství a chemie.

A akademici se značně obávají o účast v evropském výzkumném programu Horizon Europe. Část Švýcarů je přesto optimistická a věří, že Brusel pouze blafuje a spolupráce prostřednictvím sektorových dohod bude pokračovat.