Teď je čas vyléčit Ameriku, soupeři nemusí být nepřátelé, uvedl Biden při oznámení vítězství

Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu

Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu Zdroj: ČTK / AP / Andrew Harnik

Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
16
Fotogalerie

Demokrat Joe Biden poděkoval svým voličům za přesvědčivé vítězství v amerických prezidentských volbách. Učinil tak v prvním vystoupení poté, co si podle amerických médií zajistil většinu ve sboru volitelů, který o příští hlavě státu formálně rozhodne. Zavázal se být prezidentem jednoty, který bude zastupovat všechny Američany a obnoví duši USA. Jako své programové priority vytyčil boj s pandemií covidu-19, klimatické změny a vypořádání se se zakořeněným rasismem ve Spojených státech.

„Lid tohoto národa promluvil. Dal nám jasné vítězství, přesvědčivé vítězství,“ řekl Biden ve městě Wilmington ve svém domovském státu Delaware čtyři dny po uzavření volebních místností.

„Zavazuji se být prezidentem, který nechce rozdělovat, ale spojovat,“ pokračoval 77letý demokrat, který si dnes podle projekcí médií zajistil křeslo v Bílém domě díky vítězství v Pensylvánii, kde při sčítání hlasů dlouho zaostával za svým soupeřem a současných prezidentem Donaldem Trumpem.

„Pojďme si dát navzájem šanci,“ vyzval podporovatele Trumpa, který v rozporu se zvyklostmi stále Bidenovo vítězství neuznal a výsledky voleb v několika státech právně napadl. „Je na čase nechat stranou drsné řeči, ubrat plyn, vzít se znovu v potaz, navzájem se znovu poslouchat. Teď je čas vyléčit Ameriku,“ dodal s tím, že si Američané přejí, aby spolu demokraté a republikáni spolupracovali.

Demokrat pak uvedl, že chce hned v pondělí jmenovat tým vědců a dalších expertů, kteří by měli navrhnout strategii jeho budoucí administrativy pro boj s koronavirem.

Potvrdil rovněž svoje dřívější prohlášení, že se jako prezident chystá zaměřit na klimatickou změnu a systémový rasismus v USA. Jeho budoucí vláda by pak podle jeho slov měla reflektovat etnické složení Spojených států.

Před Bidenem na pódiu krátce vystoupila jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová, která bude první ženou v podobně vysoké funkci v historii USA. Ve volbách šlo podle ní o duši Spojených států, přičemž země je nyní na prahu nových dní. Bidena označila za „léčitele a sjednotitele“. Dodala rovněž, že je sice první ženou ve vysokém exekutivním postu, není však rozhodně poslední.

Biden už přijímá gratulace od osobností USA i od hlav dalších států. Český prezident Miloš Zeman ho již pozval do Prahy, gratulace poslali také představitelé dalších evropských zemí, například britský premiér Boris Johnson, německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. K evropským státníkům se posléze přidala také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Na spolupráci s Bidenem se těší rovněž izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který vzápětí poděkovaů za vzájemné přátelské vztahy i Trumpovi. „Děkuji ti za přátelství, které jsi projevil mě i státu Izrael, za uznání Jeruzaléma a Golan, za postavení se Íránu, za historické mírové dohody a za to, že jsi americko-izraelské spojenectví pozvedl do nevídaných výšin,“ píše Netanjahu.

S gratulací se přidal také japonský premiér Jošihide Suga, venezuelský prezident Nicolás Maduro, který loni s USA přerušil diplomatické styky nebo jihokorejský prezident Mun Če-in. Indický premiér Nárendra Módí kromě Bidena zvlášť ocenil i Harrisovou, jejíž matka do USA imigrovala z Indie.

Naopak podle prezidenta Mexika Andrése Manuela Lópeze Obradora je třeba se s gratulacemi neunáhlit. „Počkáme, dokud nebudou vyřešeny právní otázky. Nechceme to brát na lehkou míru,“ uvedl mexický státník. Podobně smýšlí i slovinský premiér Janez Janša, který Trumpovi předčasně gratuloval už ve středu.

Biden se o vítězství dozvěděl od vnuček, Trump hrál golf

Když americká média označila Joea Bidena příštím americkým prezidentem, nacházel se demokrat zrovna ve svém domově ve státu Delaware. Šťastnou zprávu se přitom dozvěděl jako první od svých vnuček, napsala televize CNN s odkazem na sdělení činitelů jeho kampaně. Agentura AFP pak označila za paradox to, že Trumpa zpráva o předpokládaném vítězství jeho soka zastihla na golfovém hřišti, kde podle mnohých kritiků trávil za své prezidentství příliš mnoho času.

Biden ve svém domově ve státu Delaware strávil většinu dlouhého čekání na výsledek amerických voleb. Krátce poté, co jej televize CNN a agentura AP označily za předpokládaného vítěze, poslala jeho nejstarší vnučka Naomi na twitter fotografii, na níž je smějící se 77letý demokrat vidět v objetí své rodiny.

Trump v sobotu opustil poprvé od úterních voleb Bílý dům, aby si zahrál partii golfu na jednom ze svých hřišť ve městě Sterling ve Virginii nedaleko Washingtonu. Prezident přitom vyrazil nehledě na to, že se každou hodinou očekávalo, že média vyhlásí Bidena vítězem díky jeho náskoku v klíčové Pensylvánii.

Hlas Ameriky (VOA) uvedl, že Trump díky své nepřítomnosti zřejmě přišel o nadšený řev, který po ohlášení médií spustily stovky příznivců Bidena, jež se sešly před Bílým domem. Prezidentův tým ještě v době Trumpova pobytu na hřišti zveřejnil prohlášení, v němž Bidenovo vítězství zpochybnil a slíbil, že v příštím týdnu bude dál soudně bojovat o zvrácení výsledků.

Trump se pak vydal na cestu zpět do Bílého domu, který bude muset zřejmě definitivně opustit k 20. lednu, kdy by měl být uveden do funkce jeho předpokládaný nástupce.