Joe Biden vyhrál se ziskem rekordního počtu hlasů, Trump mluví o ukradených volbách

Joe Biden - vítěz amerických prezidentských voleb.

Joe Biden - vítěz amerických prezidentských voleb. Zdroj: E15.cz

Joe Biden - Volby USA 2020.
Demokratický kandidát Joe Biden a jeho povolební proslov (4. 11. 2020).
3
Fotogalerie

Demokraté se po čtyřech letech mohou těšit do Bílého domu. Někdejší americký viceprezident Joe Biden v prezidentských volbách i přes nad očekávání dobrý výsledek Donalda Trumpa potvrdil prognózy a porazil stávající hlavu USA. Vyplývá to z dosavadního sčítání hlasů, které Bidenovi přisuzuje potřebných 270 volitelů. Demokratická strana ale podle všeho nebude moci počítat s většinou v Senátu. S oslavami by kromě toho měli demokraté ještě počkat, neboť zástupci Trumpovy kampaně podali, respektive plánují podat, žaloby na průběh sčítání hlasů v mnoha státech. Někde se budou hlasy ještě přepočítávat.

Biden byl v roli jednoznačného favorita už před hlasováním. Agregátor volebních průzkumů Real Clear Politics demokratickému kandidátovi přisoudil hlasy až 350 volitelů z celkových 538. Volby jsou přitom rozhodnuty v okamžiku, kdy jeden z kandidátů získá podporu alespoň 270 volitelů. Jenže už po sečtení hlasů v prvních státech bylo zřejmé, že scénář s jasným vítězstvím vzal za své.

Než začalo počítání korespondenčních volebních lístků, blíže úspěchu byl poměrně jasně Donald Trump, který se dokonce v jednu chvíli prohlásil vítězem. „Obrovsky se nám daří, ale oni se nám snaží ukrást volby. Nikdy jim to nedovolíme,“ napsal na twitteru Trump. Bidenovi se ale nakonec povedlo nasbírat tolik hlasů, jako žádnému jinému prezidentskému kandidátovi v minulosti - přes 74 milionů.

Voliči tak zjevně nedali ani na často katastrofická varování končícího prezidenta Trumpa, který Američany častoval líčeními toho, co by Bidenova vláda způsobila.

Odcházející šéf Bílého domu mimo jiné tvrdil, že Biden je loutkou krajní levice, samotné demokraté přitom Bidena považují za kompromisního kandidáta přijatelného pro většinu křídel strany. Trump o Bidenovi také prohlásil, že jeho zvolení bude znamenat konec „svateb, Dne díkůvzdání, Vánoc i 4. července“.

Bidenovi nahrála řada okolností i Trumpových přehmatů. Hlava státu čelila ústavní žalobě kvůli údajnému zneužití funkce. Trump se musel potýkat s největší vlnou protestů za několik desítek let, demonstrace pod heslem „Black Lives Matter“ trvaly několik měsíců a měly odezvy po celém světě.

A letos na jaře přišla zatím výzva největší – pandemie nemoci COVID-19 si už vyžádala životy nejméně 230 tisíc Američanů. Jedním z hlavních témat nastupujícího prezidenta bude vedle boje proti koronaviru i dopad pandemie na ekonomiku.

Prezident Joe Biden

Biden nastupuje do úřadu v téměř 78 letech a je tak s odstupem nejstarším prezidentem v historii USA. Objevují se tak pochybnosti o tom, jak bude náročný úřad zvládat. Bidenův tým se snažil umlčet tím, že vloni zveřejnil lékařskou zprávu kandidáta, podle níž je Biden zcela zdravý a schopen svou funkci vykonávat. V průběhu kampaně se ale Biden dopustil několika přešlapů včetně například nesprávného oslovení svého potomka. 

Biden je každopádně zkušený polititk. V listopadu 1972 se stal jedním z historicky nejmladších členů amerického Senátu, když už jako třicetiletý naprosto nečekaně vyhrál proti úřadujícímu republikánskému senátorovi v jeho domovském státě Delaware. Experti se tehdy shodli, že mu pomohla jeho energie, umírněnost i sympatická rodina se třemi malými dětmi. 

Do úřadu Bidenovi pomohla mimo jiné rekordně drahá kampaň. Nyní čeká byznys ve Spojených státech od Bidena především zmíněnou podporu koronavirem zkoušené ekonomiky. 

Oficiální uvedení Bidena do úřadu by, pokud jej neovlivní jiné okolnosti, mělo proběhnout v lednu 2021.