Tornádo vyvolalo kritiku Amazonu, Evropa stále nemá dost plynových zásob

Spojené státy sčítají škody po tornádu.

Spojené státy sčítají škody po tornádu. Zdroj: ČTK/E15

Spojené státy sčítají škody po tornádu.
Spojené státy sčítají škody po tornádu.
Spojené státy sčítají škody po tornádu.
Spojené státy sčítají škody po tornádu.
Oběti ve skladu Amazonu vyvolaly diskusi o zákazu mobilů na pracovišti.
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Spojené státy sčítají škody po tornádu

Ve Spojených státech pokračuje sčítání obětí a škod po ničivých tornádech, která z pátku na sobotu zasáhla část země, zejména Kentucky. Jen v tomto státě vyjádřily úřady obavy, že počet mrtvých převýší stovku. Podle nejaktuálnějších zpráv by však nakonec mohl být nižší než původní odhady. Čtrnáct zemřelých hlásily čtyři další státy.

„Nestojí nic, co tornádu stálo přímo v cestě,“ konstatoval kentucký guvernér Andy Beshear. Prezident Joe Biden vyhlásil v Kentucky stav katastrofy, a umožnil tak nejzasaženějším oblastem čerpat federální prostředky. Nejničivější ze série tornád pustošilo města a osady dlouhých 365 kilometrů, o své domy přišly tisícovky lidí. Přesný rozsah škod stále není znám.

Přírodní katastrofa také rozvířila debatu o pracovních podmínkách. Několik lidí zemřelo v Mayfieldu v továrně na svíčky, která jela bez přestávky, aby splnila vánoční poptávku. Veřejnost se ptá, proč nebyla včas nařízena evakuace. Šest lidí zahynulo ve skladě Amazonu v Illinois, což vyvolalo novou kritiku zákazu telefonů na pracovišti.

Tornáda se v USA vyskytují po celý rok, mimo hlavní sezonu na přelomu jara a léta jsou však takto ničivé větrné víry poměrně vzácné. Spekuluje se proto o tom, že na vině mohou být globální změny klimatu.

G7 varuje Rusko před invazí na Ukrajinu

Situace na východě Evropy je stále napjatější. Západní média informovala o tom, že Rusko dále přesunuje ozbrojené síly k ukrajinské hranici. „Tyto údaje nám dovolují dospět k závěru, že navzdory jednáním Bidena s Putinem soustřeďování ruských jednotek do oblastí hraničících s územím kontrolovaným ukrajinskými úřady pokračuje,“ citoval The Guardian skupinu Conflict Intelligence Team (CIT), která analyzuje otevřené zdroje a monitoruje tak ruské vojenské aktivity.

Moskvu v neděli před vpádem na Ukrajinu varovali ministři zahraničí skupiny G7. Invaze by podle nich měla masivní následky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko je démonizováno za to, že přesouvá vojska po vlastním území.

Z trhů a burz

Evropa se stále bojí o plyn

Ceny zemního plynu v Evropě minulý týden rostly v reakci na chladné počasí, napětí na východě Evropy a v obavě o stabilitu dodávek. Der Spiegel o víkendu upozornil na přetrvávající špatný stav plynových zásobníků. Německé rezervoáry firmy Astora, která je dcerou Gazpromu, byly minulý týden naplněné pouze z osmnácti procent, ještě méně než začátkem listopadu.

Celkově byly v uplynulém týdnu evropské zásobníky plné na 64 procent, což je k danému datu nejnižší stav přinejmenším za dekádu. Před rokem byly na 84 procentech. Cena plynu ve virtuálním obchodním uzlu TTF v Nizozemsku se v pátek odpoledne vyšplhala na téměř 106 eur za megawatthodinu, nejvýše od začátku října. V pondělí ráno surovina startovala dokonce kolem 115 eur.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli v souvislosti se spekulacemi o přípravě ruské invaze na Ukrajinu uvedl, že v novém plynovodu Nord Stream 2 získal Západ páku na prezidenta Vladimira Putina, protože Kreml má zájem na to, aby jím plyn proudil.

Akcie reagují na čínské prorůstové záměry

Asijké akcie v pondělí rostly v reakci na zprávy, že Čína chystá opatření na podporu ekonomiky. „Musíme se soustředit na stabilizaci makroekonomiky, udržení ekonomického provozu v rozumném rozsahu a udržení sociální stability,“ zavázali se nejvyšší čínští politici v pátek během ekonomické konference podle South China Morning Post. Web rovněž uvedl, že Peking naznačil uvolnění předpisů pro soukromé společnosti.

Tento týden se očekávají zasedání dvacítky centrálních bank, což může mít poměrně velké dopady na trhy. „Globální akcie měly minulý týden solidní výkon a uvidíme, jestli dobrá vůle vydrží,“ řekl Bloombergu Chris Weston ze společnosti Pepperstone s tím, že sentiment bude diktovat Fed a omikron.

Tweet dne

Psaní historie v Abú Zabí.

Naftali Bennett v neděli přiletěl jakožto první izraelský premiér na návštěvu Spojených arabských emirátů. Izrael s nimi za americké asistence loni navázal diplomatické styky a od té doby se vzájemné vztahy zemí rozvíjejí v řadě oblastí nejen na státní úrovni, ale také v soukromém sektoru.

Stane se dnes

  • Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví Budapešť a setká se s premiéry Česka, Maďarska, Polska a Slovenska.
  • Uskuteční se schůzka ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Na programu bude mimo jiné napětí na Ukrajině.
  • Bulharský parlament má hlasovat o nové koaliční vládě Kirila Petkova.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vydá pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu.

Budou oznámeny nominace na filmové ceny Zlatý glóbus.