Turistická sezona letos končí prachbídně. Jižní země věří v lepší příští rok

Pláže na Gran Canaria během pandemie koronaviru

Pláže na Gran Canaria během pandemie koronaviru Zdroj: Reuters

Řecké ostrovy se v posledních dnech vylidnily kvůli karanténním opatřením některých zemí.
Řecké ostrovy se v posledních dnech vylidnily kvůli karanténním opatřením některých zemí.
Řecké ostrovy se v posledních dnech vylidnily kvůli karanténním opatřením některých zemí.
Pandemie tvrdě dopadla na italský turistický ruch. V Benátkách je jen zlomek turistů.
Pandemie tvrdě dopadla na italský turistický ruch. V  Benátkách je jen zlomek turistů.
15
Fotogalerie

Tradiční turistické země sčítají škody po letošní koronavirové sezoně. Začala pozdě a doprovázela ji řada omezení. V Itálii ani domácí cestovní ruch nedokázal nahradit výpadek zahraničních turistů. Turecko, Španělsko a především Egypt doufají, že se jim ještě letos podaří nějaké návštěvníky přilákat. Naděje se však vesměs upínají k příštímu roku.

Britové prchali z Řecka kvůli karanténě

Řecké ostrovy se v posledních dnech vylidnily kvůli karanténním opatřením některých zemí.Řecké ostrovy se v posledních dnech vylidnily kvůli karanténním opatřením některých zemí.|Profimedia

Hlavní turistická sezona v Řecku končí dříve, než se původně očekávalo. Rychlý zvrat zavinilo hromadné rušení pobytů v důsledku nařízené karantény po návratu z řeckých ostrovů pro Brity a Nizozemce. Řada občanů Spojeného království se pokoušela narychlo dostat ze země domů dříve, než začalo nařízení platit.

„Není to tak tragický konec, protože zdroje ze sektoru uvádějí, že se srpen ukázal být lepším, než naznačovaly dřívější pesimistické projekce,“ konstatoval zpravodajský portál Ekathimerini. Podle prvotních odhadů minulý měsíc meziročně klesl počet dovolenkářů o 55 procent, v červenci to bylo 65 procent a v červnu dokonce více než devadesát procent.

Celkový výhled na letošní rok je ale poměrně chmurný. Předpokládá se, že Řecko za celý rok získá z turistiky pouze 3,5 miliardy eur, sotva pětinu loňského rekordního roku. Výpadek tak patrně dosáhne zhruba osmi procent hrubého domácího produktu.

Země však s nadějí hledí na příští rok, kdy by se cestovní ruch mohl zotavit díky zájmu lidí, kteří letos museli zůstat doma. Některé společnosti hlásí, že už nyní mají rezervovanou pětinu kapacit. Loni touto dobou to bylo o polovinu méně. Vše ale bude záležet na průběhu pandemie a vývoji vakcíny.

Benátky, Florencie a Řím trpí nedostatkem turistů

Pandemie tvrdě dopadla na italský turistický ruch. V Benátkách je jen zlomek turistů.Pandemie tvrdě dopadla na italský turistický ruch. V Benátkách je jen zlomek turistů.|Reuters

Z Itálie, která na přelomu zimy a jara jako první evropská země čelila silnému náporu koronaviru, nepřicházejí povzbudivé zprávy. Pokles zahraničních cestovatelů byl velký a podle všeho příliš nefungoval ani plán na povzbuzení domácí turistiky.

Odhady celkových ztrát sektoru se zatím značně liší, obrázek si ale lze udělat například z údajů za srpen. „Letos v tomto období nastal zhruba sedmdesátiprocentní pokles počtu zahraničních turistů, tedy o 3,6 milionu. Jejich útraty se propadly téměř o dvě miliardy eur,“ řekl agentuře ANSA Raffaele Rio z výzkumného institutu Demoskopika.

„Očekává se, že budou významně zasažena všechna italská města. Obzvláště ta, která jsou závislejší na mezinárodních návštěvnících, jako jsou Benátky, Florencie a Řím,“ nastínil agentuře CNN prezident státní turistické agentury ENIT Giorgio Palmucci. V těchto městech podle údajů z byznysu dokonce na sedmdesát procent hotelů po jarních restrikcích ani neotevřelo. Z ubytovacích zařízení na pobřeží zůstala mimo provoz pětina.

Dvě třetiny podniků z odvětví cestovního ruchu se podle údajů ze statistického úřadu obávají bezprostředního kolapsu. Stěžují si, že k nim nedorazí státní pomoc. Vláda přitom slíbila rozdat domácnostem 2,4 miliardy eur prostřednictvím prázdninového bonusu, utracen však byla jen zlomek. Ze sektoru tak zaznívá, že nevyužitá část by měla směřovat přímo na pomoc zasaženým podnikům v podobě daňových úlev a dotací.

V Itálii se také rozvířila debata o budoucnosti cestovního ruchu, který tvoří zhruba třináct procent HDP. Hovoří se zejména o snaze rozložit masovou turistiku z několika vyhlášených míst do menších, ale stále atraktivních koutů země.

Kanárské ostrovy přesvědčují turisty, že jsou bezpečné

Pláže na Gran Canaria během pandemie koronaviruPláže na Gran Canaria během pandemie koronaviru|Reuters

Španělsko se už smířilo se slabou letní sezonou a doufá, že se mu podaří zachránit alespoň tu zimní. Tyto naděje se pojí zejména s Kanárskými ostrovy, které se snaží potenciální návštěvníky přesvědčit o své bezpečnosti.

Španělsko podle oficiálních statistik v červenci přišlo o 75 procent návštěvníků, když do země dorazilo 2,5 milionu zahraničních turistů. Cestovní ruch se přitom v uplynulých letech podílel na ekonomice dvanácti procenty. Jarní měsíce kvůli přísným opatřením pro turistiku znamenaly naprostou katastrofu. Některé hotely navíc kvůli nedostatku zájmu začaly zavírat už v srpnu, jindy přitom bývá silným měsícem ještě září.

Velkým problémem je karanténa, do které po návratu ze Španělska musejí občané některých zemí, například Britové. Madrid nyní apeluje, aby země nepostihovala cestovatele na Kanárské ostrovy. „Pro ně je to mimořádně důležitá otázka, protože na rozdíl od jiných španělských území mají zimní turistickou sezonu,“ zdůraznila podle serveru Local před pár dny španělská ministryně zahraničí Arancha González Layaová.

Španělsko žádá, aby nebylo v zahraničí hodnoceno jako celek, ale podle regionálního výskytu koronaviru, zvláště s ohledem na odlehlost a jistou izolovanost ostrovů. Souostroví v Atlantiku připravuje systém rychlého testování na příjezdu a odjezdu, který zaručí, že návraty z něj budou bez rizika.

Srpen v Chorvatsku se poměrně vydařil

Chorvatsko přilákalo zejména Němce, Slovince, Poláky, Čechy a Rakušany.Chorvatsko přilákalo zejména Němce, Slovince, Poláky, Čechy a Rakušany.|Reuters

Balkánská země sice byla výpadkem turistiky rovněž postižena, ve srovnání s dalšími oblíbenými destinacemi si však stojí ještě poměrně dobře. Za prvních osm měsíců roku evidovalo Chorvatsko 6,8 milionů převážně zahraničních turistů, což je 41 procent loňského stavu za stejné období. Z hlediska počtu přenocování je země dokonce na 53 procentech roku 2019.

Obzvláště druhý prázdninový měsíc se v některých lokalitách vydařil oproti dřívějším očekáváním. „Srpen přinesl vynikajících 67 procent loňského výsledku a celkově jsme dosud na 54 procentech úrovně loňského roku,“ hodnotil situaci na konci prázdnin podle serveru Croatiaweek.com představitel Licko-senjské župy na severu Dalmácie Ivan Radošević.

Chorvatské výsledky tak zřejmě předstihnou očekávání Světové turistické organizace, která předpovídala, že země dosáhne jen třiceti procent loňských čísel. Pětici nejčastějších návštěvníků tvoří Němci, Slovinci, Poláci, Češi a Rakušané. Vláda v Záhřebu už plánuje, že především v těchto zemích rozjede kampaň na příští rok s cílem přesvědčit potenciální zájemce o bezpečnosti prázdnin v Chorvatsku.

Egypt otevřel památky a sází na solidní zimu

Egypt v září otevřel památky a muzea.Egypt v září otevřel památky a muzea.|Reuters

Letní sezóna v Egyptě byla po třech měsících odstávky velmi skromná. Na konci srpna ministerstvo turistiky informovalo, že zemi od červencového znovuotevření navštívilo na 130 tisíc lidí. Vláda si o to více slibuje od zimy.

V letních měsících mohli návštěvníci zavítat k moři do známých letovisek, jako jsou Hurghada nebo Šarm aš-Šajch. Nabídky využili zejména občané Běloruska, Ukrajiny, Švýcarska, Maďarska a Srbska. S počátkem září se pak turistům zpřístupnily i pamětihodnosti a muzea, ačkoli jejich otevření provázejí omezení týkající se například velikosti skupin či měření teploty.

„Vstupujeme do zimní sezóny. V Egyptě je znovu v provozu 55 procent hotelů, což představuje 660 turistických zařízení,“ uvedl na konci srpna ministr cestovního ruchu Chálid Ananí. Turistika se na HDP země podílí dvanácti procenty a vytváří téměř desetinu pracovních míst. Země původně plánovala, že se jí letos podaří přitáhnout na patnáct milionů návštěvníků.

Turecko doufá, že naláká patnáct milionů návštěvníků

Turecká riviéra v době pandemieTurecká riviéra v době pandemie|Reuters

Turecko se snaží získat zahraniční návštěvníky na certifikační systém, který má zaručit bezpečí v ubytovacích zařízeních, ale i při transportu. Hotely jsou v pravidelně kontrolovány, zda dodržují velké množství pravidel. Přesto ani turecká sezona nedopadá nejlépe. Pokud vše půjde dobře, doufá letos ministerstvo turistiky v příjezd patnácti milionů návštěvníků. Loni jich do země zavítalo 45 milionů.

Čísla za prvních sedm měsíců přitom byla velmi nepříznivá, do Turecka přijelo ze zahraničí pouze 5,4 milionů cestujících, což představovalo téměř osmdesátiprocentní pokles. Zejména pětihvězdičkové hotely si ale solidně vedly v srpnu, kdy do země dorazilo 2,5 milionu dovolenkářů, a poměrně slibně zatím vypadá i září.

Představitelé odvětví spoléhají na příznivé klima a věří, že optimistický vývoj přetrvá do listopadu či prosince. Mezi nejčastější návštěvníky patří Rusové, Ukrajinci a Němci. „Příští rok bude mnohem lepší než letošní, i když ne tak vyvedený jako rok 2019,“ je podle deníku Hürriyet přesvědčen ministr turistiky Mehmet Ersoy.