V Almaty už funguje internet, Panasonic experimentuje s kratším pracovním týdnem

Zatím není jasné, kolik lidí zahynulo během nepokojů v Kazachstánu.

Zatím není jasné, kolik lidí zahynulo během nepokojů v Kazachstánu. Zdroj: E15, Reuters

Protesty v Kazachstánu po zdražení plynu
Do Kazachstánu dorazili ruští vojáci a vojenská technika (8. 1. 2022).
Do Kazachstánu dorazili ruští vojáci a vojenská technika (8. 1. 2022).
Přitvrzená opatření po nepokojích v Kazachstánu (8. 1. 2022)
Lufthansa
9
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Údaje o obětech v Kazachstánu se liší

V největším městě Kazachstánu Almaty byly po pěti dnech obnoveny internetové služby a začalo rozebírání barikád. Situace v zemi je podle tamního bezpečnostního výboru pod kontrolou.

Ještě během víkendu ale byla v Almaty slyšet střelba. Média hovoří přinejmenším o 164 zabitých v souvislosti s nepokoji, úřady o 44. Ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že zadrženo už bylo téměř osm tisíc lidí.

Vzrůstá podezření, že násilí je důsledkem boje elit v zemi o moc, tvrdí BBC. V zahraničí čelí kritice především výzva prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, aby bezpečnostní síly střílely na demonstranty bez varovaní. Spekuluje se rovněž o přesné roli a délce pobytu ruských vojáků, kteří do země podle prezidenta přijeli pomáhat s nastolením pořádku.

Breton: Jádro si vyžádá investice za více než 500 miliard eur

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton se domnívá, že bude v Evropské unii nutné vynaložit kolosální investice do jádra, aby byly splněny cíle společenství na snižování emisí skleníkových plynů. Do stávajících zařízení bude podle něj do roku 2030 nutné nalít padesát miliard eur a na nové projekty do roku 2050 dalších 500 miliard.

„Zelená proměna povede k průmyslové revoluci bezprecedentního rozsahu,“ řekl Breton. Podle eurokomisaře z Francie bude k dosažení plánu klíčová kombinace jádra a obnovitelných zdrojů. Evropská komise na začátku roku zveřejnila návrh, který počítá s podmínečným zařazením atomové energie mezi zelené investice. Plán vyvolal velké ohlasy, mimo jiné kritiku zemí jako Německo a Rakousko.

Brusel je pod tlakem kvůli „letům duchů“

Evropská komise je pod vzrůstajícím tlakem, aby ještě více uvolnila pravidla týkající se letištních slotů, tedy vzletových a přistávacích intervalů. Aerolinky si je často udržují pouze za cenu „letů duchů“, tedy cest s málo zaplněnými letadly. V současnosti musejí společnosti využít aspoň padesát procent slotů, aby si je udržely. Jenže vzhledem k variantě koronaviru omikron počet rezervací letenek klesá a aerolinky vyzývají Brusel k větší flexibilitě. Před pandemií přitom pravidla vyžadovala osmdesát procent využitých intervalů.

Kupříkladu Lufthansa nedávno varovala, že 18 tisíc jejích letů během této zimy, tedy zhruba pět procent všech, bude zbytečných. Oznámila přitom i zrušení 33 tisíc letů s tím, že další už škrtnout nemůže. Belgický ministr mobility Georges Gilkinet už vyzval komisi, aby konala. „Vysoké znečištění způsobené těmito lety je zcela v rozporu s klimatickými cíli EU,“ citovala z jeho dopisu agentura AP.

Z trhů a burz

Panasonic prolamuje japonskou pracovní kulturu

Společnost Panasonic se jako jedna z malého, ale rostoucího počtu japonských firem připojuje ke globálnímu trendu snahy technologických firem o posílení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců. Zavádí dobrovolný čtyřdenní pracovní týden, rovněž nabídne personálu větší svobodu při volbě, zda chce pracovat z domova, či se stěhovat za prací do jiného města.

Objevují se názory, že firmy v Japonsku, proslulém vysokým pracovním nasazením, začínají v době koronaviru a problémů na pracovním trhu tímto způsobem válčit o talenty. Zkrácení pracovního týdne a větší flexibilitu minulý rok byznysu doporučila i vláda. Míní, že to lidem umožní zakládat rodiny, utrácet a zvyšovat si kvalifikaci.

PayPal uvažuje o vlastní kryptoměně

Společnost PayPal Holdings Inc. zkoumá možnosti spuštění vlastní kryptoměny, takzvaného stablecoinu, vázaného na určitá aktiva jako peníze či komodity. Společnost to potvrdila agentuře Bloomberg poté, co byly v její aplikaci pro iPhony objeveny důkazy o takovém kroku.

Skrytý kód a obrázky ukazují práci na „minci PayPal“. Kód naznačuje, že mince by měla být krytá americkým dolarem. „Zkoumáme stablecoin. Pokud a až se budeme snažit posunout dál, budeme samozřejmě úzce spolupracovat s příslušnými regulátory,“ uvedla společnost.

Britské společnosti chtějí letos ve velkém investovat

Velké britské společnosti plánují v letošním roce nárůst investic, aby uspokojily silnou poptávku a reagovaly na změnu klimatu na pozadí nedostatku pracovní síly, uvádí společnost Deloitte. V průzkumu uvedlo 37 procent finančních ředitelů, že vyšší kapitálové výdaje budou v roce 2022 prioritou, což je nejvíc od zahájení šetření v roce 2009.

„Zdá se, že finanční ředitelé hledí za omikron a plánují letos své podnikání zaměřit na růst,“ řekl podle Reuters hlavní ekonom Deloitte Ian Stewart.

Tweet dne

Jak jsem vysvětlil dnes ráno @JakeTapper, na Ukrajině existují dvě cesty: cesta dialogu a diplomacie k vyřešení našich rozdílů a k vyvarování se konfrontace, a cesta konfrontace a obrovských následků pro Rusko, pokud obnoví svou agresi.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se vyjádřil k jednáním Západu s Ruskem o Ukrajině, která se uskuteční tento týden. Ani z jedné strany nezaznívá příliš optimismu ohledně úspěchů několika plánovaných setkání na různých úrovních.

Stane se dnes

  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijme ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu.
  • Nová nizozemská vláda složí přísahu.
  • Bude zveřejněn vývoj nezaměstnanosti v EU za listopad.