V Janově se při státním pohřbu loučili s oběťmi pádu mostu

Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově

Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově Zdroj: ČTK

Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově
Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově
Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově
Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově
Státní pohřeb obětí pádu mostu Ponte Morandi v Janově
17
Fotogalerie

V pavilonu Jeana Nouvela na janovském výstavišti se odehrál státní pohřeb 18 lidí, kteří byli mezi 41 oběťmi úterního pádu Morandiho mostu. Smuteční obřad sloužil janovský arcibiskup Angelo Bagnasco, ceremonie se zúčastnil i italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte. Na pohřeb dorazilo na 5000 lidí, kromě pozůstalých i představitelé samosprávy, zástupci záchranářů nebo hráči dvou janovských fotbalových klubů.

V popředí pavilonu bylo vystaveno 18 rakví pokrytých záplavou květin a věnců, trikolorami v národních barvách i plyšovými hračkami a dalšími osobními věcmi zemřelých. Nejmenší rakev patřila nejmladší oběti, osmiletému chlapci Samuelovi. Ještě před začátkem pohřbu si vysloužili obrovský aplaus z auditoria příslušníci záchranných složek, kteří na obřad dorazili. Viditelně dojatí hasiči a zdravotníci kondolovali některým příbuzným obětí, společně s předními italskými politiky.

Potlesk si od smutečních hostí vysloužil prezident Mattarella, který dopoledne navštívil místo neštěstí a mluvil tam se záchranáři, kteří dosud prohledávají trosky. Dnes v noci z nich vyprostili automobil, v němž zahynula tříčlenná rodina. Vřelého přijetí se dočkal i ministr vnitra a šéf euroskeptické Ligy Matteo Salvini a předseda protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio. "Janov dostal tvrdou ránu... Ta tragédie zasáhla mnoho lidí, celou naši zemi," řekl Mattarella ve své řeči.

"Je zřejmé, že jakákoli slova, i kdyby byla míněna sebeupřímněji, jsou tváří v tvář této tragédii nedostatečná," uvedl arcibiskup Bagnasco, podle nějž neštěstí vytvoří trvalou jizvu v srdci Janova. Arcibiskup zároveň předal truchlícím vzkaz od papeže Františka, který se modlí za mrtvé i zraněné.

Rodiny dvou albánských obětí neštěstí přizvaly na smuteční obřad muslimského duchovního. Imám na konci katolické mše požehnal dvěma rakvím a auditorium mu tleskalo, když pronesl modlitbu za Itálii.

Při úterním zřícení dálničního mostu v přístavním městě Janov zemřelo 41 lidí, dva lidé se ještě pohřešují. Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování, tragédie však způsobila v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l'Italia.

Státního pohřbu se zúčastnily rodiny 18 obětí, byli mezi nimi i příbuzní několika cizinců. Některá italská média uvádějí, že rakví je na pohřbu 19. Naopak dvě desítky rodin se rozhodly pohřbít své blízké při soukromých obřadech. Někteří pozůstalí se státního obřadu odmítli zúčastnit proto, že vinu za tragédii podle nich nese právě stát.

Itálie na dnešní den vyhlásila státní smutek. Vlajky u státních úřadů vlají na půl žerdi, večer zhasne osvětlení některých známých památek včetně římského Kolosea či fontány di Trevi. Oba janovské fotbalové týmy Sampdoria Janov a FC Janov odložily své víkendové zápasy, další týmy italské ligy budou před zápasy držet minutu ticha a obléknou smuteční pásky. Staženými vlajkami uctí oběti i v blízkém monackém knížectví, protože knížecí rodina Grimaldi má své kořeny právě v Janově.