V Libanonu od podzimu nefunguje bankovní sektor, šance na zlepšení jsou mizivé, říká diplomatka

Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí

Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí Zdroj: Reuters

Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
4
Fotogalerie

V Libanonu podniká asi dvacítka velkých tuzemských exportérů včetně Škody Auto. I oni musí řešit dopady tragédie, která Bejrút postihla před pár dny. „Rozsáhlé rekonstrukce, které Bejrút čekají, zcela určitě zatíží už tak těžce zkoušenou libanonskou ekonomiku, zvýší se sociální napětí a ještě se zhorší už tak špatná situace v zemi,“ říká ekonomická diplomatka české ambasády v Bejrútu Lýdia Skolilová Pašková.  

Mluví se o tom, že Libanon je blízko bankrotu a výbuch v bejrútském přístavu tento proces urychlí. Dá se to čekat?

Dnes je obchod úplně ochromen následkem ekonomické a finanční krize, ve které se Libanon nachází už delší dobu, a kterou dál prohloubila pandemie koronaviru. Ta situace je skutečně vážná. Jako následek libanonské říjnové krize byly banky už loni na podzim 2019 dva týdny uzavřeny, což způsobilo paniku mezi vkladateli.

Co se dělo dál?

Stát omezil výběry a vnitrostátní i zahraniční transfery, čímž dále klesala kupní síla, zvyšovala se nezaměstnanost a dovozci nemohli financovat importované nákupy. V druhé polovině loňského roku vznikl paralelní devizový trh, který se rychle odpoutal od státem fixovaného pevného kurzu a domácí měna tak dramaticky ztratila na hodnotě.

Důvodem byl nedostatek likvidity komerčních bank způsobený spekulativním odlivem financí do zahraničních bank. Ceny na trhu se mezitím dramaticky zvýšily a kvůli znehodnocení místní měny si dnes Libanonci placeni v libanonských librách už téměř nic nekoupí.

Co s tímto vším udělají dopady katastrofy z tohoto týdne? 

To se neví. Rozsáhlé rekonstrukce, které Bejrút čekají, zcela určitě zatíží už tak těžce zkoušenou libanonskou ekonomiku, zvýší se sociální napětí a ještě se zhorší už tak špatná situace v zemi. Pravděpodobně budou pokračovat rozsáhlé protivládní demonstrace, které kontinuálně probíhají od loňského podzimu.

Libanonská vláda sice vyjednává o finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu a dalších světových organizací, což by mohlo částečně pomoci. Ale krize je bohužel hlubší a žádné jednoduché řešení neexistuje.

Kolik českých firem v Libanonu podniká?

Mezi největší přibližně dvacítku českých firem podnikajících dlouhodobě na libanonském trhu patří třeba Škoda Auto, Linet, Madeta, ale i pivovary či sklárny jako Crystalex, Preciosa. Potom je tu spousta drobných podnikatelů. V současnosti je ale jakýkoliv export zcela minimální.

Jsou v Libanonu podmínky pro podnikatele něčím specifické?

Z obecnější roviny ani ne. Je ale zajímavé, že na české straně obchod často uskutečňují firmy buď částečně, nebo zcela vlastněné Libanonci žijícími v České republice. Řada větších exportérů jako například Linet, či Škoda tu zase mají lokálního výhradního distributora. Pokud vezmeme současný stav, tak je mimořádná právě ta těžká hospodářská situace a nefunkční bankovní sektor.