Vojenští zpravodajci by měli sledovat dění na síti. Novela je pověří kybernetickou obranou

Práce s počítačem, ilustrační foto

Práce s počítačem, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Andrew_Writer via Flickr

klávesnice, internet, software, IT, počítače
2
Fotogalerie

Vojenské zpravodajství zřejmě získá odpovědnost za kybernetickou obranu Česka. Umožnit to má novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Norma, jež míří k posouzení brannému a bezpečnostnímu výboru, předpokládá, že v případě krajní situace by zpravodajci mohli přistoupit i ke kybernetickému protiútoku.

 

Zajištění kybernetické obrany Česka není v zákonech nyní ošetřeno. Novela by proto nově měla přisoudit odpovědnost za tuto oblast armádní tajné službě. Zpravodajství by dostalo možnost připojit k zařízením provozovatelů sítí elektronické komunikace své vlastní "technické prostředky kybernetické obrany".

Přístroje by měly být schopné zajistit tajné službě dostatečné informace o dění na síti, neměly by ale monitorovat komunikaci jednotlivých lidí. Pokud by se na ně chtěla tajná služba zaměřit, musela by, stejně jako v současné době, požádat o povolení soudce.

Přesnější informace o technických prostředcích dokument z bezpečnostních důvodů neuvádí. O jejich umístění bude rozhodovat vláda, která také schválí manuál, podle kterého je budou moci zpravodajci používat.

Zpravodajci předpokládají, že ročně budou na vybudování potřebných kapacit potřebovat asi 300 milionů korun. Na počítačovou bezpečnost v Česku dohlíží i Národní bezpečnostní úřad. Úřad má na rozdíl od kybernetické obrany na starosti kybernetickou bezpečnost.