Vyjasněte rychle svou pozici, vyzývají Británii unijní politici

Brexit

Brexit Zdroj: Reuters

Theresa Mayová
Hlasování o dohodě o brexitu neuspělo
Hlasování o dohodě o brexitu neuspělo
Britská premiérka Theresa Mayová před hlasováním o brexitu
Brexit
11
Fotogalerie

Představitelé zemí Evropské unie v reakci na úterní rozhodnutí britského parlamentu odmítnout připravenou brexitovou dohodu vyzývají Spojené království, aby rychle vyjasnilo svou pozici. Země evropské sedmadvacítky se shodují, že na tahu je nyní právě Londýn, a zároveň posilují přípravy na neřízený brexit - tedy na britský odchod z evropského bloku bez dohody upravující tento krok. Britský tisk označil výsledek hlasování Dolní sněmovny za historickou porážku vlády a za ponížení premiérky Theresy Mayové, podle evropského tisku se dění kolem brexitu vrátilo na bod nula.

Hlasováním britských zákonodárců se dnes zabývalo mimo jiné plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Předseda sboru Antonio Tajani řekl, že unie se nyní musí připravovat na neřízený brexit. Stejný názor vyjádřila zástupkyně rumunského předsednictví EU. Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier připustil, že EU může diskutovat o nové podobě dohody, pokud ovšem Britové ustoupí od svých dosavadních postojů.

Stejně jako představitelé europarlamentu a Evropské komise také zástupci jednotlivých členských zemí EU vyzývají Británii, aby sdělila svou představu o brexitu. Kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že je nutné dál usilovat o spořádaný brexit, i když Německo je připraveno také na opačnou variantu.

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová označila odmítnutou dohodu za jedinou možnou. Připustila přitom variantu odložení termínu brexitu, jestliže o to Britové požádají.

Na neřízený brexit se kromě Německa a Francie podle dnešního vyjádření intenzivněji chystá mimo jiné Itálie, Španělsko či Nizozemsko.

Podle českého premiéra Andreje Babiše, který je na návštěvě Thajska, je třeba vyčkat, jaký postup Británie zvolí. Nejistota spojená s brexitem je podle něj nepříjemná. Ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že EU27 možnost úpravy návrhu brexitové smlouvy nevidí.

Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v britské Dolní sněmovně, nicméně není přesvědčena, že by nyní měla jednat pouze Británie. Brusel podle ní musí pochopit, že Londýn potřebuje další záruky. Leadsomová zároveň zdůraznila, že vláda Mayové odmítnutou dohodu nadále považuje za jedinou možnou a neplánuje odklad brexitu.

Britský tisk výsledek úterního hlasování označil za historickou porážku a naprosté ponížení Mayové. Bulvární list The Sun považuje brexitovou dohodu připravenou britskými a unijními vyjednavači za zcela mrtvou a podle bulváru Daily Mail premiérka nyní bojuje o přežití.

Podle západoevropského tisku se dění kolem brexitu vrátilo odmítnutím brexitové dohody na začátek. Britská politická scéna je podle belgického listu De Tijd beznadějně rozdělená a není jasné, co vlastně Britové chtějí. Nizozemský list De Telegraaf napsal, že nikdo nevěří, že Británie má připravený plán B.

O obrovské porážce britské premiérky, srážce s realitou a rozdělené zemi píší také německá média. Spekulují také o tom, zda je Mayová ve své funkci ještě udržitelná, i o možnosti druhého referenda o vystoupení z EU.

Kurz britské libry dnes vystoupil na dvouměsíční maximum vůči euru. Nynější vývoj podle analytiků zvyšuje pravděpodobnost odkladu brexitu a zároveň snižuje hrozbu neřízeného brexitu.

Dnes večer se v Londýně čeká hlasování Dolní sněmovny o nedůvěře kabinetu, které požaduje labouristické opozice; předpokládá se ale, že návrh odvolat kabinet potřebný počet hlasů nezíská.