Za vítězství nad koronavirem platí lidé v asijských zemích ztrátou soukromí

Koronavirus v Singapuru: Na výletní lodi byla zjištěna nákaza.

Koronavirus v Singapuru: Na výletní lodi byla zjištěna nákaza. Zdroj: reuters

Koronavirus v Singapuru: Na výletní lodi byla zjištěna nákaza.
Koronavirus v Singapuru
Venkovní posilovna v Jižní Koreji uzavřená kvůli koronaviru
Testování na koronavirus v Jižní Koreji
Testování na koronavirus v Jižní Koreji
6
Fotogalerie

Singapur je jedním z premiantů boje proti koronaviru. Městský stát s více než pěti miliony obyvatel za celou dobu pandemie vykázal na šedesát tisíc nakažených a třicítku obětí nemoci. Jedním z důvodů úspěšných statistik je kvalitní trasovaní lidí, kteří přišli s infekcí do styku. Rubem účinné protikoronavirové zbraně je však ztráta soukromí. Vláda navíc připustila, že data z trasování mohou sloužit i policii, což obavy obyvatel ještě více posílilo.

K rychlému kontaktu ohrožených osob slouží v zemi program TraceTogether, který využívají zhruba čtyři pětiny Singapurců. Nárůst uživatelů nastal po oznámení, že bude potřeba mít aplikaci instalovanou například pro vstup do zaměstnání či do supermarketů. Úřady však dosud ujišťovaly kritiky, že data z programu nebudou používána k ničemu jinému než k potírání viru.

Nyní však ministr vnitra Desmond Tan oznámil parlamentu, že mohou sloužit i k vyšetřování trestných činů. „Chceme být vůči vám transparentní. Údaje z TraceTogether mohou být použita v případě, kdy jde o bezpečnost občanů,“ objevilo se v prohlášení na internetové stránce programu. Zdůrazňuje se v něm, že policie má ze zákona právo využívat k vyšetřování veškerá data.

Podle tvrzení vlády zatím policie k využití údajů z trasování přikročila pouze jednou, a to v případě vyšetřování vraždy. Počítá prý s tím, že bezprostředně po pandemii se program přestane používat.

Zprávy o policejním přístupu k citlivým informacím ale některé obyvatele Sinagapuru pobouřily natolik, že si aplikaci demonstrativně smazali. „Jsem zklamaná, ale ne překvapená,“ řekla BBC novinářka a aktivistka Kirsten Han. Podotkla, že na podobná rizika upozorňovala od počátku, ale byla označována za paranoidní. Někteří kritici se obávají, že svévolný přístup úřadů podrývá důvěru veřejnosti, a tím pádem může ohrozit úspěšnost boje s koronavirem.

Singapur přitom není jediným asijským státem, který řeší, zda za úspěšné sledování šíření viru neplatí příliš vysokou cenu. Už na jaře se rozpoutala diskuze o ochraně soukromí v Jižní Koreji, která bývá rovněž dávaná za vzor v boji s pandemií. Dosud tam v souvislosti s nemocí COVID-19 zemřela tisícovka lidí.

Důsledné „čištění“ ohnisek nemoci ale vedlo i k tomu, že se Jihokorejci obávali pranýřování kupříkladu za návštěvy nočních podniků. V zemi totiž bylo obvyklé sdělovat podrobné údaje o předchozím pohybu nově nakažených ve snaze upozornit případné další kontakty.

Média popisovala i skandál kolem dívky, která po zveřejnění jejího itineráře čelila kyberšikaně včetně obviňováni z podvádění snoubence. Úřady nakonec slíbily, že omezí zveřejňování údajů o nových případech.