Zahraniční firmy se bojí nové čínské legislativy. Úřady získají přístup k jejich datům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Čína
Čína
Těžba uhlí v Číně
Obecně jsou výrobní provozy v Číně velmi flexibilní, jak dokazuje nová továrna na deštníky. Kapacitu je možné operativně změnit podle objemu zakázek.
Továrna v Číně
6
Fotogalerie

Společnosti podnikající v Číně se obávají nové legislativy. Se začátkem června totiž v nejlidnatější zemi světa vejde v platnost takzvaný „Zákon o kyberbezpečnosti“. Ten přikazuje společnostem, aby ukládaly svá data na místních čínských serverech. Desítky světových společností v čele s obchodními komorami však vyjádřily obavu nad ochranou svých dat. K nim budou mít téměř neomezeně přístup čínské úřady, firmy se tak bojí úniku tajných informací o technologiích.  

Jak uvádí znění nového zákona, od června budou moci úřady nechat prověřit internetové služby a produkty, které by nějak mohly ohrozit bezpečnost Číny. Tyto kroky by se tak mohly podle zákona týkat všech společností, které pracují s „důležitými internetovými službami a na bezpečnost země mají vliv“.

Toto kritérium znění zákona nijak neupřesňuje, legislativní úprava má však zasáhnout firmy působící v oborech od poskytování internetu, přes dopravu až po energetiku nebo finance. „Zákon se týká v podstatě jakéhokoliv odvětví v Číně,“ uvedl pro agenturu Bloomberg viceprezident Americko-čínské obchodní rady.

Více než padesátka obchodních asociací se snažila vyvinout na čínskou vládu tlak a příchod zákona pozdržet, ta jim však v žádosti nevyhověla. Mnohé společnosti tak dále nevědí, zda stihnou svá data na místní cloudová úložiště. Firmy také varovaly před možným ohrožením mezinárodního obchodu, ale ani tyto argumenty nebyly úspěšné.

Ze vzniklé situace tak nyní těží především čínští poskytovatelé datových úložišť, například Alibaba nebo Tencent. K nim se nyní přesouvají zákazníci například od Microsoftu.

Kromě obavy o bezpečí dat společnosti ve společném prohlášení také uvedly, že v souvislosti s přesunem dat na tamější servery může dojít ke zvýšení nákladů. Především zahraniční firmy, které dosud nepoužívaly čínské technologie, se tak bojí zničení konkurenčního prostředí. „Kyberbezpečnost je základem pro ochranu země,“ uvádějí však čínští odborníci.

Za porušení nového zákona hrozí od června firmám pokuta až 145 tisíc dolarů (3,4 milionu korun), odebrání podnikatelské licence nebo dokonce zadržení provozovatele firmy až na 15 dní.

Čína v současnosti patří mezi země, které co nejvíce regulují internetový prostor. Svým obyvatelům například zapírá přístup na Facebook, Google, Instagram nebo Twitter, zvláštní oddělení internetové policie se zároveň snaží cenzurovat jakékoliv kritické názory, které se objevují například na internetových fórech.