Zdroje peněz vyschly. Kapitálové výdaje firem se řítí do nejhlubší propasti za čtrnáct let

Propad kapitálových výdajů koncernu BP odhadují analytici až na 25 procent.

Propad kapitálových výdajů koncernu BP odhadují analytici až na 25 procent. Zdroj: Reuters

Z velkých firem již vysoké snížení výdajů oznámil například energetický  kolos Exxon Mobil.
Koncern General Electric, který vyrábí i letecké motory, letos podle analytiků sníží investice až o čtvrtinu.
Hotely patrně oživí rychleji než třeba průmysl, protože začnou vzestup z nižšího základu.
Prudké oživení lze očekávat u leteckých společností zvláště pokud bude představena účinná vakcína proti koronaviru.
5
Fotogalerie

Velké a střední společnosti po celém světě sníží letos kapitálové výdaje v průměru o dvanáct procent. Důvodem jsou negativní dopady opatření přijatých ve snaze zabránit šíření koronaviru. Propad bude nejhlubší za čtrnáct let, a tedy vyšší i než v době finanční krize v roce 2009. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters.

Pro mnoho firem bude mít zkušenost s karanténou, kdy jim peněžní toky zcela vyschly, dlouhodobý dopad na jejich ochotu riskovat a investovat, upozornil hlavní ekonom britské společnosti Schroders Keith Wade. „Slabší investice také ztíží oživení produktivity a posílí výsledné zpomalení růstu HDP,“ dodal.

Nejsilnější škrty podle jednotlivých sektorů čekají energetiku, výrobce spotřebního zboží považovaného za zbytné a reality. Pokles výdajů by měl pohybovat v rozmezí 20 až 25 procent.

Z velkých firem již vysoké snížení výdajů oznámily energetické kolosy BP a Exxon Mobil a průmyslový konglomerát General Electric. Jejich kapitálové výdaje mají letos klesnout nejméně o 20 procent.

Podle zemí by se výdaje firem v USA měly snížit o 22 procent, v Rusku o 19,2 procent a ve Francii o 13,4. V Asii s největšími škrty výdajů počítají firmy v Jižní Koreji, v průměru o 16 procent. V Japonsku mají kapitálové výdaje firem klesnout o 11 procent. V Číně se čeká snížení výdajů mnohem nižší, o pouhých 4,5 procenta.

Analytici také očekávají, že firmy sníží letos v průměru provozní náklady o 19,7 procent, rovněž nejvíce za čtrnáct let. Výnosy jim mají klesnout o pět procent.

Analytik Wells Fargo Investment Institute Mark Litzerman upozornil, že různá odvětví vykazují odlišnou míru zotavení. „Hotely, restaurace a služby zaměřené na trávení volného času, maloobchod a letecké společnosti by měly oživit rychleji zejména za předpokladu, že bude představena účinná vakcína,“ prohlásil. Rychleji oživí proto, že je koronavirová krize zasáhla tvrději, a oživení tak bude z nižšího základu prudší. Návrat na předchozí úrovně ziskovosti může nicméně trvat déle kvůli trvalejším změnám v chování spotřebitelů, dodal.