Prodej aut v Evropské unii dál sílí, loni vzrostl o 9,3 procenta

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v loňském roce vzrostl o 9,3 procenta na 13,7 milionu vozů a zaznamenal druhý rok růstu za sebou. V prosinci automobilový trh v EU rostl 28. měsíc po sobě a zvýšil se meziročně o 16,6 procenta, což bylo dosud nejrychlejší tempo od začátku nynějšího vzestupného trendu. Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Loňský prodej vozů však stále nedosáhl úrovně před krizí z konce minulého desetiletí a překonal pouze výsledek roku 2010. „Trend je příznivý, avšak objem prodeje zůstává v absolutním měřítku nízký,“ konstatovalo sdružení na své webové stránce.

Nejvýraznější nárůst z největších trhů loni zaznamenalo Španělsko (20,9 procenta) a Itálie (15,8). O více než šest procent posílily prodeje ve Francii a Británii. Německý trh, která je největší v Evropě, vykázal vzestup o 5,8 procenta. Odbyt automobilů na českém trhu loni vzrostl o 20 procent.

Podíl koncernu Volkswagen na automobilovém trhu EU se v prosinci dál snížil na 22,2 procenta z listopadové úrovně 24,3 procenta a ze 24,7 procenta o rok dříve. Za celý rok se odbyt vozů skupiny zvýšil o 6,1 procenta a v prosinci rostl o 4,7 procenta. Od září je Volkswagen pod tlakem skandálu s manipulacemi emisních testů, na jeho prodeji se to ale projevilo hlavně v USA, kde skandál propukl.

Lepší čísla pro Škodovku

Prodej vozů české Škoda Auto, která patří do skupiny Volkswagen, loni v EU vzrostl o 6,1 procenta a podíl škodovek na evropském trhu klesl o desetinu procentního bodu na 4,3 procenta. V prosinci prodej vozů Škoda vzrostl o 7,5 procenta a jejich podíl na trhu oslabil na 3,9 procenta ze 4,2 procenta před rokem.

„Evropské registrace potvrzují, že na většině trhů se firmy vrátily k obnově vozových parků a domácnosti opět utrácejí za nová auta. Potěšitelné pro nás je to, že Česká republika patří mezi nejrychleji rostoucí trhy a zvyšuje se i produkce tuzemských výrobců. Růst registrací, i když o něco pomalejší než loni, očekáváme i v roce 2016. V případě Česka je předpokladem k růstu nejen příznivý vývoj ekonomiky, ale také potřeba obnovy vozového parku, jehož průměrný věk je oproti západní Evropě stále výrazně vyšší,“ uvedl Vojtěch Opleštil z automobilové expertní skupiny PwC.

Nejlepší prodeje za šest let

Podle analytika ČSOB Petra Dufka byly loňské prodeje nejvyšší za posledních šest let. Z průzkumu mezi spotřebiteli v zemích Evropské unie vyplývá, že stále více lidí uvažuje o koupi nového vozu v průběhu následujících 12 měsíců. Zvlášť silně o tom uvažují spotřebitelé v Británii, kde se loni prodalo nejvíce vozů za posledních 13 let.

Rekordními prodeji se kromě Británie může pochlubit i Švédsko, Dánsko a Česká republika. „Za pozitivní můžeme považovat i fakt, že roste dokonce i ochota nakupovat auta i na francouzském a italském trhu, který se loni s konečnou platností odlepil ode dna. A naladění spotřebitelů napovídá, že nejde jen o chvilkový záchvěv nebo jen o stářím vynucenou obměnu vozového parku firem,“ dodal.