Daň z nemovitosti: Máte poslední dva dny na úhradu bez sankce

...

... Zdroj: s

Preferujete raději koupi bez realitky? Pokud nechcete nic podcenit, tak využijte služeb nějakého advokáta.
2
Fotogalerie

Do 31. května měli dle řádného termínu všichni majitelé domů, bytů, pozemků, ale i staveb uhradit daň z nemovitých věcí. Pokud jste tak ještě neučinili, máte poslední dva dny na úhradu daně bez pokuty.

Všichni poplatníci v průběhu května dostali do svých poštovních, datových či emailových schránek platební podklady z finančního úřadu. „Letošní výraznější novinkou byla právě možnost nechat si zaslat potřebné informace pro uhrazení daně z nemovitých věcí e-mailem. Ta se ale týká pouze těch majitelů nemovitostí, kteří si o službu zažádali do 15. března 2017. V tuto chvíli je tedy možná žádost nejdříve pro rok 2018. O zasílání údajů na e-mail totiž musíte požádat, a to prostřednictvím formuláře. Jak na to se dozvíte zde. Již od loňského roku je součástí složenky také QR kód, který zjednodušuje platbu v případě využití mobilního internetového bankovnictví,“ uvádí Jana Melicharová, daňová poradkyně z firmy Kodap.

Jestliže vlastníte více nemovitostí v jednom kraji a celková částka daně nepřesáhla 5000 korun, její splatnost se v řádném termínu vztahovala ke konci května. „V případě, že je vyšší, je možné ji rozdělit do dvou stejných splátek. V takovém případě byla první splátka splatná do 31. května, druhá pak do 30. listopadu 2017, ale můžete ji uhradit klidně současně. Výjimkou jsou zemědělci a chovatelé ryb. Ti mají termín posunutý do 31. srpna 2017, a to i v případě, že platí méně než 5000 korun,“ upozorňuje Melicharová.

Pokud patříte mezi ty, kteří ještě nezaplatili, máte nejvyšší čas – v případě zpoždění lze daň bez sankce uhradit do 7. června. Pět pracovních dní po řádném termínu je totiž ještě tolerovaná doba, kdy můžete "beztrestně" zaplatit. Dále pak každý den naskakují úroky z prodlení, v současnosti ve výši 14,05 procenta z vyměřené daně. Když však úrok z prodlení nepřesáhne hodnotu 200 korun, finanční úřad jej odpustí.

Platební údaje nedorazily

Pokud jste si nemovitost pořídili v roce 2016 a doposud jste neobdrželi informace, jak daň zaplatit, je pravděpodobné, že jste zapomněli podat přiznání k dani. „V takovém případě je nutné se co nejrychleji obrátit na příslušný finanční úřad. To samé platí i v případě, že jste splnili všechny povinnosti, ale informace k platbě vám nedorazily,“ uzavírá Melicharová.