CRIF: V listopadu opět přibylo osobních bankrotů i návrhů na ně

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat!

Máte tolik splátek, že nevíte, kterou platit dříve? Hrozí vám exekuce? Zeptejte se odborníka, co s tím dělat! Zdroj: profimedia.cz

Od nového roku musí exekutor nejprve uzpozornit, že někomu něco dlužíte. Splátky za drobné dluhy - např. pokuty se budou nově slučovat.
Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet.
Myslete na důchod a zařiďte si penzijní spoření. Dnes je poslední šance uzavřít si jej s výhodnými podmínkami!
S pár tisícovkami 13. platu navíc letos může počítat jen velmi málo zaměstnanců
5
Fotogalerie

V listopadu bylo vyhlášeno 1018 osobních bankrotů, což bylo o 20 více než v říjnu. Zároveň bylo podáno 1153 návrhů na osobní bankrot, o 63 více než o měsíc dříve. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, jež má ČTK k dispozici.

 

"Počet bankrotů se v listopadu ustálil na dlouhodobém průměru. Je pravděpodobné, že ten se výrazně měnit nebude. Nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy na jedné straně pomáhají některým lidem zvládat své zadlužení i bez vyhlášení osobního bankrotu, na druhou stranu zároveň pomáhají na oddlužení dosáhnout lidem, kteří by za zhoršené ekonomické situace nesplnili podmínky oddlužení," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Od července nabyla účinnosti novela insolvenčního zákona, která má zamezit praktikám podvodných oddlužovacích společností. Podle ministerstva spravedlnosti zákon zlepšuje ochranu dlužníků, kteří usilují o osobní bankrot.

Od prosince 2016 do listopadu 2017 bylo vyhlášeno 13 807 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o 2316 bankrotů, tedy o 14 procent. CRIF očekává, že koncem roku bude počet osobních bankrotů o 15 procent nižší než v roce 2016.