I „výhodné“ mikropůjčky vás mohou připravit o majetek. Za vším stojí RPSN a krátká doba splatnosti!

Zdroj: pujcka.co

Krátkodobá půjčka je řešením nejednoho problému. Chybí vám peníze do výplaty? Nemáte finanční rezervu? Překvapil vás nedoplatek energií? Sjednejte si mikropůjčku. Avšak pozor, ne vždy je krátkodobý úvěr vhodnou pomocí, a to především kvůli RPSN a pouhé několikadenní splatnosti.

Poskytovatelé krátkodobých úvěrů vám půjčí ihned pár tisícovek na několik dní. Snadná dostupnost, rychlé vyřízení, nízká půjčená suma. Nejen pro tyto podmínky je krátkodobá půjčka velmi oblíbená. Bohužel vše není zalité sluncem, jak se na první pohled může zdát. Za jednoduchost dlužník draze zaplatí, navíc z nízkého dluhu se může během chvilky stát dluh obřích rozměrů.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají

Krátkodobé půjčky jsou dobrým byznysem nebankovních společností, kterému v Česku pšenka kvete. Půjčit si můžete klidně jen tisícovku s dobou splatností třeba pět dní. Úvěr vyřídíte přes telefon i internet. Velkou výhodou je, že smlouvy nebývají zbytečně dlouhé a komplikované, mnohdy se obejdou i bez jakýchkoliv podrazů.

Věřitele nestojí o dlužníka v nesnázích, naopak chtějí, aby zákazník platil řádně a včas. Jejich zisky primárně nezvyšují úroky z prodlení a sankce, důležité jsou pro ně vysoké roční procentní sazby nákladů. A právě v RPSN tkví ten největší háček.

Nenechte se zmást malou půjčkou a krátkou dobou splatností

Za rychlost a přehlednost si nebankovní společnosti nechají pořádně zaplatit a to se promítne v PRSN. Není divu, že někteří považují sazby poskytovatelů až za lichvářské. Výjimkou nejsou tisícové roční procentní sazby nákladů, jakmile je ale převedete na měsíční sazbu, ihned se z nich stávají úroky v řádech desítek procent. V případě denních sazeb mohou činit sotva 10 %.

Pokud za půjčku 2 000 Kč za pět dní zaplatíte 2 224 Kč, znamená to, že RPSN za zmiňovanou dobu splatnosti činí zhruba 11 %. Kdyby se ale sazba měla přepočítat na roční, převyšovala i dvěstětisíc procent. V sazbách a době splatnosti je největší nástraha, která vás může na první pohled zmást a přesvědčit o mylné výhodnosti úvěru.

Pozor na půjčku zdarma, poplatku se nevyhnete

Kvůli vysokým sazbám věřitelé mnohdy RPSN v nabídce upozadí a naopak zdůrazní konkrétní částku, tedy tu, kolik za půjčenou sumu zaplatíte. To, že za 2 000 Kč dáte navíc 224 Kč, vypadá mnohem přívětivěji, než že RPSN činí 200 000 %

Kromě toho se snaží nebankovní společnosti klienty také nalákat na první půjčku zdarma, další si pak nechají ale pořádně zaplatit. Půjčka zdarma je opravdu s úrokovou sazbou 0 %, avšak výhodná nabídka platí jen:

  •      pro první půjčku zdarma
  •    pro nové zákazníky
  •    pro omezenou výši půjčky

A opět se nenechte zlákat bezúročností. Pamatujte na RPSN, kvůli této sazbě nemusí být bezplatná půjčka úplně bezplatná. Obvykle se jednorázovému poplatku za sjednání nevyhnete ani u této lákavé nabídky.