Spousta exekucí je neplatná. Oběti se ale musejí bránit

exekuce

exekuce Zdroj: ctk

exekuce
Online půjčky, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Až jeden milion lidí má uzavřenou úvěrovou smlouvu s rozhodčí doložkou. Exekuci, která z takové smlouvy vyplyne, lze napadnout u soudu a popřípadě zrušit. 

V současnosti probíhá několik stovek tisíc exekucí na základě rozhodčích nálezů, předpokládá podle expertních dat organizace Člověk v tísni. Exekuce jsou přezkoumatelné. „Spotřebitel se může bránit podáním žaloby u soudu,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Soud pak může rozhodnout ve prospěch spotřebitele. „V některých případech s přihlédnutím k rozhodovací praxi Nejvyššího soudu a Ústavního soudu může být exekuce neplatná,“ podotýká tisková mluvčí Kanceláře finančního arbitra Gabriela Dufková.

Neplatnou exekuci lze poznat podle některých indicií. „Může to být netransparentní výběr rozhodce, případ, kdy rozhodčí doložka byla součástí obchodních podmínek, nebo rozhodce postupoval v rozporu s dobrými mravy,“ uvádí Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, podle kterého se stovky exekucí podařilo zastavit. Lidé se tím sice nezbaví hlavního dluhu, můžou ale ušetřit na nákladech za exekuci nebo za advokáty. Často to přitom může být větší část z dlužné částky.

Jednoduše ale nezákonné exekuce zjistit nelze, lidé by se tak měli obrátit na odborníky. „Situace je natolik složitá, že bych doporučil, pokud má někdo exekuci, která je vedena na základě rozhodčího nálezu, aby se obrátil na některou z neziskových organizací. Například exekutormasmulu.cz,“ uvádí Hůle.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který platí od prvního prosince minulého roku, zakázal rozhodčí doložky mezi spotřebitelem a podnikatelem. Rozhodčí doložky jsou tak neplatné. „Současně jejich neplatnost nezpůsobuje neplatnost celé smlouvy,“ upozorňuje Dufková.