Zaměstnanci v exekuci jsou pro zaměstnavatele černou můrou. Stát chystá úlevy

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V poslední době se ozývá řada firem, že jsou pro ně poměrně velkou zátěží zaměstnanci v exekuci. Zaměstnávání těchto lidí pro ně znamená papírování navíc, a je podle nich docela těžké motivovat dlužníky například k práci přesčas, protože samozřejmě o tyto peníze navíc dlužník stejně přijde.

Firmy se ale nejspíš mohou těšit na úlevu. Možná jim bude finančně vypomáhat stát. Zaměstnavatelé by mohli dostávat finanční částku jako kompenzaci za zvýšené náklady za administrativu. Ministerstvo spravedlnosti zvažuje i zvýhodnění pracujících dlužníků. Informovala o tom Ekonomika ČT24.

Zjednodušením by mohlo být i to, že o osobu, na kterou je uvaleno více exekucí, by se mohl starat pouze jeden exekutor. Tím by se také snížily náklady na vymáhání. Dlužníkovi bude přidělen teritoriální exekutor. Jednoduše řečeno ten, který mu je nejblíže.

V České republice nezvládá své dluhy platit 6 % lidí. Na severu Čech je v exekuci více než 12 % lidí. A právě pro tyto lidi je snazší být na sociálních dávkách, protože ty jim exekutorem nemohou být odebrány. Jde tedy o začarovaný kruh. Proto ministerstvo spravedlnosti plánuje „odměnu“ pro dlužníky, kteří budou pracovat, v podobě jistého omezení přístupu k jejich penězům.