Nezapomeňte poslat peníze na stavebko včas a zhodnotit tak své úspory

stavební spoření, právo, byznys

stavební spoření, právo, byznys Zdroj: archiv

Stavební spoření je oblíbené. Češi jej označují jako nejvýhodnější spořicí produkt. A to 40 procent Čechů mezi 25 až 49 lety. 16 procent se přiklání k důchodovému spoření. Další formy spoření už mají jen pár procent. Stavební spoření má sjednáno více než polovina českých domácností středního věku. Vyplynulo to z průzkumu agentury SC&C.

Stavebko si sjednávají častěji ženy než muži. S výší příjmů atraktivita stavebního spoření klesá. Stavebko považuje za výhodné 45 procent lidí s příjmy do 10 tisíc korun čistého měsíčně a 32 procent lidí, kteří mají mezi 25 a 30 tisíci korun.

„Stavební spoření dnes využívá přes tři miliony Čechů. Vysokou oblibu si drží po téměř čtvrtstoletí, které uplynulo od jeho vzniku. Jedním z důvodů je určitě státní podpora, která je aktuálně ve výši až 2 tisíce korun ročně,“ vysvětluje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Nezapomeňte peníze poslat včas

Státní podpora na stavební spoření je 10 procent z uložených peněz. Nejvíce však 2 tisíce ročně. Pokud chcete získat plnou výši státní podpory, musíte na svůj účet každý rok poslat minimálně 20 tisíc korun. Jestliže vše splníte, můžete získat zhodnocení až 3,6 procent. A to včetně státní podpory.

„Pokud si peníze na stavebko neposíláte pravidelně každý měsíc, nezapomeňte je do konce roku poslat, abyste o podporu zbytečně nepřišli. Převod byste měli stihnout ideálně do Vánoc, aby se částka připsala ještě do konce roku,“ uzavírá Lenka Molnárová.