Stavební spoření: Zájem je nejvyšší za sedm let

stavební spoření, právo, byznys

stavební spoření, právo, byznys Zdroj: archiv

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Státní podpora připsaná v příštím roce za rok letošní se má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše to má být 2000 korun ročně. Nyní se návrhem bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.
Stavební spoření
3
Fotogalerie

Stavební spořitelny se shodují na tom, že atraktivita stavebního spoření je momentálně poměrně vysoká. Českomoravská stavební spořitelna uvádí, že je nejvyšší od roku 2011, kdy došlo ke snížení státní podpory. Podle průzkumu ČMSS si 39 procent lidí myslí, že uzavření stavebního spoření je zajímavé.

„V prvním pololetí se stavební spořitelny zaměřovaly především na úvěry, v posledních týdnech ale vidíme opětovné oživení zájmu i o stavební spoření. Zvýšený zájem by měl pokračovat i v následujících měsících,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Vladimír Staňura.

Kromě spoření je stavebko ve velké míře využíváno i z důvodu řádných či překlenovacích úvěrů k financování bydlení. Za prvních šest měsíců letošního roku stavební spořitelny rozpůjčovaly 30,6 miliardy korun. Meziročně to byl růst asi o třetinu. Pokud ale chcete získat řádný úvěr s garantovanou úrokovou sazbou, musíme spořit minimálně dva roky. „Zájemce by při něm měl dosáhnout takzvaného minimálního hodnotícího čísla, které vychází z délky spoření, výše naspořené částky a cílové částky,“ vysvětluje Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot.

I podle Asociace českých stavebních spořitelen je zájem o tento produkt jednoznačný. „Češi si půjčují více, než jsme začátkem letošního roku předpokládali. Další zájemce však mohu uklidnit. Rozpůjčováno je asi 68 procent vkladů, tedy peněz na úvěrování mají stavební spořitelny stále dost,“ uvádí Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Spoříme méně

Podle Jiřího Šedivého ale není vše jen růžové. Lidé sice slyší na levné úvěry, na druhou stranu se jim ale současné zhruba jednoprocentní úročení vkladů nezdá natolik motivující, aby spořili. Šedivý ale tento jev považuje za přechodný a stavební spořitelny v budoucnu očekávají lepší úvěrové výsledky a vyšší počet uzavíraných smluv.

Stavební spoření má v současné době uzavřeno necelá třetina populace. Podle průzkumu ČMSS za zájmem stojí úročení vkladů, státní podpora a v budoucnu přístup k úvěrům. Ještě více bude stavebnímu spoření hrát do karet růst úrokových sazeb, kdy budou mít klienti garantovánu sazbu řádných úvěrů. Průzkum dále ukázal, že čím jsme vzdělanější, tím máme větší zájem o stavebko. U lidí se základním vzděláním má tento produkt založeno jenom 15 procent jedinců, u vysokoškoláků je to 42 procent.

Stavebko hlavně pro děti?

Podle Wüstenrot stavební spořitelny rodiče svým dětem zakládají stavební spoření v prvních dvou letech jejich života. Další vlna je s příchodem povinné školní docházky. Nyní je pro rodiče přijatelnější fakt, že pro zrušení stavebka dítěte nemusí žádat o svolení opatrovnický soud.

„Díky novele zákona se opět zvýšil zájem o dětské stavební spoření, které v posledních několika měsících zažívá doslova renesanci. V době, kdy platila omezení pro ukončení těchto smluv, si stavebko u nás uzavřelo zhruba 1 000 nových klientů. O rok později se zájem ztrojnásobil,“ uzavírá Jiří Klos.