Téměř 40 procent z nás není spokojeno v práci. Ideální doba na změnu

Já mám plán B a jsem happy

Já mám plán B a jsem happy Zdroj: istock.com

Cesta k úspěchu
2
Fotogalerie

Před čtyřmi lety na tom naše republika byla tak, že na jedno pracovní místo připadalo několik desítek uchazečů. Bylo šest set tisíc nezaměstnaných, respektive registrovaných na úřadech práce.

„V některých regionech čekalo na jediné pracovní místo skutečně i více než sto lidí (Bruntálsko, Jesenicko), celorepublikový průměr vypovídal o 17 lidech na jedinou pracovní pozici,“ informoval web Odbory.info.

V současné době je to naopak. Nezaměstnaných je 300 tisíc. Což je procentuálně okolo 4 procent. Zaměstnanci začínají být, jak se říká „na koni“. Firmy se o ně přetahují, platy se zvyšují. Právě proto je ideální doba pro změnu zaměstnání, pokud s tím aktuálním nejste spokojeni. Navíc kdysi platná obecná tvrzení už dle pracovního portálu Jobs.cz dávno neplatí. Která to jsou?

Pokud se ti podmínky nelíbí, tak běž

V minulosti jste se možná setkali s arogantními řediteli, kteří vám dali jasně najevo, že pro nejste zase tak důležití, snadno za vás najdou náhradu. V současnosti je to spíše tak, že se firmy předhání v benefitech a dělají první posledním, aby jim zaměstnance někdo nepřetáhl. Podle ČSÚ momentálně na jedno pracovní místo připadá průměrně 1,8 zájemců.

Firma a uchazeč rovnocennými partnery?

Dříve rozhodně firma a žadatel o práci nebyli rovnocennými partnery. Firma pozorovala snažení uchazečů a vybírala si toho nejlepšího. Dnes si vybírají obě strany. Firma nabízí práci a vybírá si zaměstnance, ten si ale vybírá také. Platí to hlavně u technických a dalších těžko obsažitelných pozic.

„Dobrý pozorovatel tak vidí, že se tento trend zvolna promítá už i do znění inzerátů. Ty obvykle začínaly dlouhým seznamem toho, co firma od nového kolegy požaaduje. Následovalo pár řádků, co nabízí ona. Dnes můžete v některých nabídkách vidět, že je to naopak,“ uvádí Odbory.

Nízká nezaměstnanost je prospěšná

Sice je dobré, že je jen „málo“ lidí bez práce, podle analytiků to má ale i svá negativa. Pokud by nezaměstnanost klesla pod 4 procenta, znamenalo by to zpomalení růstu ekonomiky.

„Nedostatek pracovní síly může představovat brzdu pro českou ekonomiku. Dobrou zprávou je, že se můžeme těšit na další zvyšování mezd,“ řekl před několika dny proto pro ČTK ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Pro vás je to tedy impulzem říct si o zvýšení platu. Právě fakt, že firmy bojují o lidi, vám může nahrát do karet.

Proč měnit práci, když ji mám

Právě dobrá situace na pracovním trhu nás žene k tomu, aby nás napadly myšlenky na změnu zaměstnání. Nejde totiž jen o to, že jsme zaměstnaní, ale i o to, že se jinde můžeme mít lépe. Před čtyřmi lety by nás ani nenapadlo opouštět stálé a jisté zaměstnání.

Podle průzkumu Jobs.cz se 39 procent zaměstnanců necítí v současné práci spokojeně. Zhruba polovina z nich (v konkrétních číslech jde o 850 000 lidí) se pak v průběhu jednoho roku rozhoupe k tomu, aby někam poslali životopis.

Překvapivě to není jen špatné finanční ohodnocení. Mnohdy jde o pracovní vztahy, pocit užitečnosti, nespravedlnost v ohodnocování. A pochopitelně i špatného šéfa.