Ve švýcarském Locarnu začíná 65. ročník filmového festivalu

Filmfestival v Locarnu, ilustrační foto

Filmfestival v Locarnu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ve švýcarském Locarnu dnes začíná 65. ročník mezinárodního filmového festivalu, který patří vedle festivalů v Benátkách, Cannes a Berlíně k nejvýznamnějším filmovým soutěžím v Evropě. O prestižní hlavní cenu Zlatého leoparda se zde utká 19 filmů, z nichž 13 zde bude mít světovou premiéru. Ocenění budou slavnostně udělena na středověkém Piazza Grande na závěr festivalu 11. srpna.

Svou účast na festivalu přislíbily takové hvězdy jako britská herečka Charlotte Ramplingová, francouzský herec Alain Delon či australská popová zpěvačka Kylie Minogueová.

Festival zahájí thriller The Sweeney od britského režiséra Nicka Lovea. Celkem zde bude promítnuto téměř 300 filmů. První cena je dotována finanční částkou 90 tisíc švýcarských franků (asi 1,9 milionu korun), o kterou se rovným dílem rozdělí režisér a producent vítězného snímku.

Piazza Grande v Locarnu během loňského filmového festivaluPiazza Grande v Locarnu během loňského filmového festivalu | Profimedia.czPiazza Grande v Locarnu během loňského filmového festivalu

V Locarnu svá první ocenění získali i režiséři světového formátu jako Ital Roberto Rossellini (1906-1977), Francouz Claude Chabrol (1930-2010) nebo Miloš Forman (1932), který získal proslulost v Československu a po odchodu do USA po roce 1968 dostal Oscary za své americké filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.