Guptova obhajoba u soudu: Liberty odmítla investora, který chtěl propustit většinu zaměstnanců

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel Zdroj: Reuters

Britsko-indický majitel huti Sandžív Gupta si připsal důležité vítězství. Středeční řízení ostravského soudu, který potvrdil pokračování moratoria ostravské ocelárny Liberty, nebylo jen formalitou a nedůležitou epizodou, ale ostrou bitvou právníků s původně nejistým výsledkem. Dokládá to fyzická přítomnost samotného ocelářského magnáta i jeho dlouhá řeč u ostravského soudu, kterou má e15 k dispozici.

Motivem proslovu oceláře, který byl v Česku naposledy v roce 2022, bylo obhájit svůj restrukturalizační plán a přesvědčit soud o upřímnosti svého záměru zachovat budoucnost ostravské ocelárny jako celku. Osobní účast Gupty je i důležitým psychologickým signálem, že jsou pro něj současné spory o budoucí směřování Liberty natolik důležité, že si zaslouží jeho osobní angažovanost, komentuje ekonom Lukáš Kovanda. „Gupta nyní s ostravskou hutí do jisté míry spojuje i svůj osobní kredit,“ míní.

„Budoucnost společnosti Liberty Ostrava, jejích zaměstnanců, partnerů a zákazníků je pro mě velkým osobním závazkem a jsem i nadále odhodlán zasadit se o její dlouhodobou udržitelnost,“ začal řeč Gupta. „Tento závazek neochabuje navzdory nepříznivé situaci na trhu, s níž se huť potýká od doby, kdy jsme ji v roce 2019 převzali. Museli jsme se vyrovnávat s pandemií covidu, dopady války na Ukrajině, energetickou krizí, inflačními tlaky a dalšími makroekonomickými otřesy.“

Gupta pokračoval tvrzením, že loňský rok byl pro ocelářství nejhorší od roku 2008. A dodal, že ve složitých obdobích je běžné, že si sesterské společnosti v rámci skupiny vzájemné finančně vypomáhají. Odliv peněz z ostravské huti, které podle výročních zpráv dosahují vyšších jednotek miliard korun, sám nespecifikoval, pouze uvedl, že v tuto chvíli skupina přesměrovala finanční toky opačným směrem. „Od udělení všeobecného moratoria v prosinci 2023 poskytla skupina firmě Liberty Ostrava 20 milionů eur,“ sdělil.

Složité období v oboru připouští i společnost Tameh, která dodávala huti energie, než spadla do úpadku kvůli nezaplaceným fakturám právě ze strany Liberty. Guptou zmíněný způsob řešení této krize však kritizuje. „Hutnictví je cyklický byznys, takže není velkým překvapením, že aktuálně je poptávka po hutnických produktech nižší. Každý správný hospodář si ale v době, kdy se daří, odloží zisky tak, aby mohl financovat období, kdy se obchodu tolik nedaří,“ říká ke Guptovým argumentům mluvčí Tamehu Patrik Schober.

Právě sporu s Tamehem se Gupta ve své řeči podrobně věnoval. Podle něj je chování dodavatele energií a jeho cenotvorba jedním z důvodů finanční tísně ocelárny. Tameh to odmítá s tím, že jeho zisková marže dosahuje pouze jednoho procenta.

Gupta pak připomněl informace, které jsou mediálně známé. Například, že Liberty oficiálně poslala nabídku na převzetí Tamehu, že příští týden předloží aktualizovaný restrukturalizační plán nebo že připravuje i plán alternativní, v jehož rámci nepočítá s energiemi z Tamehu, ale naopak s instalací nového zařízení, které by zajistilo dodávky horkého vzduchu a jiných potřebných energetických médií.

Poprvé se ale zmínil o neúspěšném vyjednávání s investorem. „Jediná nabídka místního investora, kterou jsme zatím mohli posoudit, by znamenala hromadné propouštění 75 procent zaměstnanců a ukončení výroby železa a oceli v Ostravě,“ přiblížil Gupta, podle něhož byly takové podmínky spolupráce nepřijatelné. 

„Návrhy, které by měly negativní dopad na rodiny tisíců našich zaměstnanců a desetitisíců zaměstnanců v našem dodavatelském řetězci, jsou pro nás nepřijatelné. Budeme i nadále jednat s potenciálními investory, zejména s finančními, avšak náš restrukturalizační plán na výsledku těchto jednání nezávisí,“ zdůraznil.

Kde se vzaly problémy Ostrava Liberty

Ostravská ocelárna se do potíží dostala kvůli nízké poptávce na trhu s ocelí a špatné finanční kondici mateřské skupiny koncernu GFG Alliance. K tématu jsme již psali: 

Jako možného investora Seznam Zprávy už dříve zmínily skupinu CE Industries průmyslníka Jaroslava Strnada. Podle informací e15 se Strnadova skupina o podnikatelské možnosti v Liberty minimálně v minulosti skutečně zajímala a nechala si zpracovat i potřebné analýzy. Zda ale Guptovi předložil nabídku právě Strnad, se lze jen dohadovat. Jisté je, že Strnad nebyl jediným hráčem, jenž zkoumal možnosti spolupráce s ocelárnou.

Potvrzení moratoria Liberty Ostrava je podle Kovandy v každém případě dobrým signálem pro zaměstnance: „Zvýšila se šance na další pokračování činnosti hutí v relativně málo pozměněné podobě. Zatímco pokud by moratorium potvrzeno nebylo, nejistota ohledně budoucnosti hutě by byla mnohem vyšší.“

Podle předsedy odborové organizace ocelárny Liberty Romana Bečicy je však situace v huti nadále kritická. „Navržené varianty řešení jsou zatím v tuto chvíli jen plány majitele a uvidíme, zda dojde ke konkrétní realizaci. Prozatím dostatečně nezaručují návrat všech zaměstnanců do práce ani najetí celé huti jako integrovaného celku,“ říká Bečiva. Každý další týden, kdy ocelárna nevyrábí v objemech, které by pokryly její fixní náklady, podle něj navíc nadále snižuje šance na rozjetí hutě v původní velikosti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!